портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 19 січня 2024 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал: вбиті росією  згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

29 листопада 2023 року внаслідок ворожого удару по триповерховому будинку в центрі Новогродівки загинула восьмирічна Марія Маковій. Тієї ночі, російська армія атакувала місто ракетою С-300. Дівчинка була вдома з батьками.

Її знайшли під завалами лише на пʼятий день пошукової операції, 4 грудня. Слідчі провели впізнання тіла, і бабуся Марії підтвердила, що загибла – її онука.  Тіла мами й батька дівчинки ідентифікували лише за тиждень завдяки ДНК-тесту. 

Марія Маковій народилася 14 липня 2015 року. Мешкала з сімʼєю у Новогродівці. Була ученицею третього класу. Гарно навчалась та любила читати. Окрім цього, відвідувала мистецьку школу у Новогродівці та опановувала гру на гітарі. Обожнювала проводити час на природі, відпочивати з батьками.

Її згадують яскравою, талановитою та сповнену життєвого оптимізму дівчинкою. 

«Марійка була, як маленька квіточка, весела, життєрадісна, татусева донечка. Ігор часто її брав із собою на риболовлю – як взимку, так і літом», – розповіла тітка Людмила Бугрова. 

«Марія часто відвідувала бібліотеку, ретельно вибирала книги і ділилася з працівниками своїми враженнями, досягненнями,, захопленнями. Брала участь у різних бібліотечних заходах. Вона була життєрадісною, світлою дівчинкою, яка ще тільки починала жити, тішила своїх близьких та друзів, мріяла, любила…», – додали у Новогродівській міській бібліотеці для дітей.

У Марії Маковій залишилися бабусі, дідусі, тітки та інші рідні.

 З 24 лютого росіяни вбили 1833 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4482. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!