портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 27 січня 2024 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал: вбиті росією  згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

23 березня 2022 року в місті Маріуполь від інсульту померла 95-річна Марія Пойденко. Здоров’я жінки різко погіршилося після сильних обстрілів міста.

«Попри вік, мама була ще здоровою. Ходила з палицею по квартирі. Розгадувала кросворди. Та під час чергових обстрілів, коли повилітали всі вікна та вхідні двері, вона злягла. У підвал маму вже понесли на ковдрі», – пригадала донька Ірина.

Марію Пойденко поховали за п’ятиповерхівкою на вулиці Купріна, де вона мешкала. Там уже було кілька могил.

«Нашу квартиру зруйнували. І 27 березня ми поїхали з міста. Мабуть, мама просто нас відпустила, щоби залишилися живі», – сказала Ірина.

Марія Пойденко народилася у селі Грузьке. Коли почалася Друга світова, була ще зовсім юною. Родину евакуювали у Росію. Згодом вони повернулися в Україну – на Луганщину. Марія здобула вищу освіту в Національній металургійній академії у Дніпрі. Працювала економісткою на Азовмаші. У 1984 році вийшла на пенсію. Допомагала доньці з онуками, доглядала за своєю матір’ю. 

«Я її запам’ятала суворою. Мене і моїх дітей мама виховувала дисциплінованими. Завдяки їй ми виросли гідними та серйозними людьми», – сказала Ірина.

Де перепоховали Марію Пойденко – родина не знає.

«Маріуполь був пеклом. Зараз став цвинтарем… Скільки житиму, стільки пам’ятатиму все це. Хочу написати книгу про пережите – під час активних бойових дій я вела щоденник», – додала Ірина.

У Марії Пойденко залишилися донька, онуки.

З 24 лютого росіяни вбили 1841 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4511. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!