портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 29 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами мешканців Донеччини.

16 березня 2022 року під час російського авіаудару по Драмтеатру в м. Маріуполь загинув 30-річний Олександр Хаджава. Разом із ним загинули молодша донечка Кароліна і дружина Анастасія. 

Олександр був родом із Маріуполя. Закінчив індустріальний технікум. Працював зварювальником на металургійних підприємствах. Разом із дружиною виховував двох донечок. 

«Любив життя. Гарний чоловік, чудовий батько, чудовий син. Захоплювався автомобілями, риболовлею, багато працював. Завжди говорив: «Хочу, щоб моя родина жила добре». У 2023 році мріяв поїхати до Туреччини», – пригадала про сина мама Ірина. 

Після початку повномасштабної війни Олександр із двома донечками і дружиною переїхав до батьків на вулицю Зелінського. До 11 березня всі разом переховувалися там у підвалі. Але зранку того дня пролунав авіаудар – влучило по сусідньому будинку, загинули десятки людей. Родина вирішила шукати безпечніше місце й опинилася в Драмтеатрі.

«16 березня ми були в театрі. Син – на польовій кухні. Невістка з двома внучками – на другому поверсі. Ми з чоловіком – у кімнаті під сходами», – розповіла мама Олександра, Ірина. 

Вона бачила сина незадовго до бомбардування. Саме він запропонував батькам спуститися із другого поверху під сходи. Це врятувало їм життя. Він приніс рідним поїсти, спитав, як влаштувалися й повернувся до польової кухні… 

Далі був авіаудар. Невістка Ірини з молодшою онукою загинули на другому поверсі, старша дівчинка змогла врятуватися. Сина вбили уламки на польовій кухні.

Тіло Олександра знайшли 20-21 квітня 2022 року. Старшому братові дозволили забрати тільки його годинник. Загиблого відвезли до моргу. Подальша доля його тіла рідним невідома.  

В Олександра залишилися старша донька Валерія, брат, батьки.

Точне число загиблих від удару по театру невідоме, втім, ймовірно, йдеться про сотні людей.

З 24 лютого росіяни вбили 1780 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4338. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!