портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 30 січня 2024 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

27 березня 2022 року від сильного стресу та нестачі медичної допомоги померла 81-річна жителька Маріуполя Світлана Кирєєнко. 

Світлана народилася у Маріуполі. Жила у Кальміуському районі. Була енергійною, щирою, веселою. Разом із чоловіком виростила двох донечок. Тішилася внуками.

Жінка мала технічну освіту. До пенсії працювала на заводі «Азовмаш». Дуже любила читати, у неї була велика бібліотека класичної і сучасної літератури. Любила також співати – мала ідеальний музичний слух, кажуть рідні. 

«Про таких людей говорять – талановита людина талановита у всьому: вона була гарна і любляча дружина, мати і бабуся, вишивальниця, швачка, мала неабиякі кулінарні здібності. Мама була відкритою людиною з великим серцем», – розповіла донька Інеса. 

Коли почалася повномасштабна війна, Світлана Павлівна жила сама, хоча донька не раз кликала її до себе. 

«Мама приходила до мене 4 і 5 березня. Я вмовляла її залишитися. Проте вона говорила: «А раптом хтось пограбує хату?» Я обійняла її тоді і сказала: «Мамо, я тебе дуже люблю. Я без тебе нікуди не поїду». А потім всі мости були підірвані. І більше дістатися до мами в Кальміуський район було неможливо», – розповіла Інеса. 

Тільки коли донька виїхала з Маріуполя, змогла дізнатися, що 27 березня 2022 року її мама померла. У жінки закінчилися ліки, сталося два інсульти.

«Мама дуже хвилювалася за мене. Вона чула, як бомблять центр, де я жила. І вона це не пережила. Декілька днів мама лежала. За нею доглядала сусідка. Шкодую, що мене не було поряд. Я не була ані на її похороні, ані на її могилі», – сказала донька. 

Світлану Кирєєнко сусіди спершу поховали на території дитсадка. Згодом перепоховали на Старокримському кладовищі поряд із чоловіком. У неї залишилися дві доньки, онука та два внуки.

З 24 лютого росіяни вбили 1847 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4518. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!