портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 01 березня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Військовослужбовець Андрій Загоруйко загинув 3 листопада 2022 року в бою з російською армією в районі селища Спірне неподалік Бахмута. Захисник потрапив під ворожий артилерійський обстріл і довгий час вважався зниклим безвісти. 9 листопада йому мало виповнитися 48 років.

Андрій народився у Мар’їнці. У 1996-му закінчив з відзнакою математичний факультет Донецького національного університету. Протягом 8 років займався викладацькою діяльністю. 

З 2004-го почав працювати на телебаченні. Був режисером, сценаристом та оператором. У 2012-му приєднався до телеканалу «Київ», де за два роки став автором та ведучим історичного проєкту «Київські історії». 

Андрій був активним учасником Революції Гідності. 

Його захопленням був футбол, на якому він розумівся на рівні експерта, міг назвати, на якій хвилині гравець забивав голи в різних матчах.

Під час повномасштабного вторгнення рф Андрій приєднався до лав Збройних сил України. Служив у взводі переносних зенітно-ракетних комплексів 25-го окремого стрілецького батальйону.

«Я не плакатиму за Тобою. За Воїнами не плачуть. Я сумуватиму. Я пишаюся тобою, Брате! Там, у засвітах, Тобі теж не буде соромно за мене», – написав брат Віталій Загоруйко.

«У школі, а потім у технікумі, де ми разом працювали, він здобув прізвисько «Матриця». Червона краватка була його фірмовим стилем. Все життя прожив у робочому гуртожитку або на квартирі. Без особливих ознак комфорту. А для нашої родини мав головну ознаку Доброго друга. Високого, самотнього, україномовного, з водійськими правами «як вкладення у майбутнє», з вивченням англійської на перспективу, сором'язливого до почервоніння щік. Людина без квартири, автівки, дружини, коханки. Лише сам він. Зі своїми якостями Доброї людини. І все... його нема. Він тепер назавжди частина душі України», – написав про загиблого товариш Павло Кушнір.

 21 лютого 2023 року воїна поховали на Лук’янівському цвинтарі у Києві.

В Андрія залишилися батьки і брат.

З 24 лютого росіяни вбили 1391 мирного жителя Донеччини, поранили ще 3109. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!