портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 01 жовтня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

16 січня 2023 року, обороняючи від російських окупантів місто Бахмут, загинув 25-річний молодший сержант Дмитро Церахто, позивний Грек. Під час чергового штурму ворог задумав маневр у фланг. Грек з двома побратимами рушили в бій. Вони не лише втримали оборону, а й почали контратакувати ворога. При відході Дмитро отримав смертельне кульове поранення.

Воїн народився в селищі Сартана під Маріуполем. Жив у Харкові. Закінчив Харківський національний університет будівництва та архітектури. Працював на одній з будівельних фірм Харкова інженером-спеціалістом з металобетонних конструкцій. Захоплювався грою на гітарі, силовими видами спорту. Дуже любив історію, добре знав історію України. Під час строкової служби почав писати вірші і пісні про війну, любов до Батьківщини і перемогу.

Коли почалася повномасштабна війна, хлопець поїхав до Києва та вступив до лав територіальної оборони, згодом приєднався до лав ССО «Азов», на базі якого пізніше утворилася третя окрема штурмова бригада ЗСУ. Дмитро обіймав посаду головного сержанта взводу. Брав участь у звільненні південних областей України, потім воював у Запорізькій області та на Донеччині.

«Найбільшою його мрією було звільнити рідний Маріуполь і всю Україну від окупантів», – зазначила рідна сестра загиблого Катерина.

Поховали воїна на Лісовому кладовищі у Києві.

У Дмитра залишилися батьки, сестра, рідні, друзі та побратими. 

З 24 лютого росіяни вбили 1726 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4188. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!