портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 01 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами мешканців Донеччини.

23 березня 2022 року в Маріуполі загинув Михаїл Панкін. Йому було три роки і вісім місяців. Поряд загинули мама і бабуся хлопчика.

Михаїл народився в Маріуполі, був довгоочікуваною дитиною мами Ірини й тата Вʼячеслава. Особливий зв’язок мав із мамою, пригадують рідні: малюк не відходив від неї.

«Найчудовіший хлопчик у світі. Допитливий, у свої три рочки багато всього знав. Іра з ним займалася, він знав кольори, намагався рахувати. Любив гуляти з дітьми. Кататися на машині. Чекав біля воріт, коли ми приїдемо додому після роботи, аби в діда на колінах за кермом заїхати у двір», – пригадала тітка малюка Тетяна Кубай. 

«Михаїл ходив до 140-го садочку, я там працювала. Хлопчик був хорошим, спокійним, дружелюбним, чемним. Батьки його дуже любили», – додала вихователька Ольга Дюжая.

Разом із батьками й бабусею Михаїл жив у приватному будинку в Кальміуському районі. Під час боїв за місто, 15 березня 2022, через обстріли їх дім згорів. Тоді сім’я переселилася до бабусі Надії та дідуся Миколи – батьків матері. Вони мешкали на вулиці Металургійній, 19. Напередодні трагедії вся родина була в знайомих, які жили в сусідньому будинку.

«Мішутка вже спав, але сильно стріляли, тому Ірина почала збиратися у підвал. Знайома їй казала, щоб залишалася, адже син спить. Але її немов тягнуло: «Страшно, підемо до підвалу». І всі наші пішли», – пригадала тітка Тетяна Кубай. 

«У ніч із 22 на 23 березня вони пішли до підвалу будинку на вулиці Металургійній, 19. Там було два відділи. Один – теплий, другий – холодний. У теплому були сімʼї з дітками, а в холодному – всі інші. 23 березня 2022 року о 05:40 дві авіабомби скинули на ту частину будинку, де був відділ із дітками. Михаїл, мама і бабуся Надія загинули. Вижили дідусь Микола, батько та його матір», – розповіла хрещена хлопчика Наталія Устінова. 

Михаїла разом із мамою поховали на Старкокримському цвинтарі. У нього залишилися дідусь, бабуся, батько і дядько.

З 24 лютого росіяни вбили 1757 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4281. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!