портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 03 листопада 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 —  за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

32-річний краматорчанин Дмитро Савченко загинув 15 липня біля міста Бахмут внаслідок влучання російських ракет по позиціям українських захисників. 

Дмитро дуже любив готувати, мав багато друзів, а у дитинстві його називали Сонцем за щиру та добру посмішку. Він закінчив магістратуру Донбаської державної машинобудівної академії за спеціальністю – обробка металу тиском та працював на харківському заводі «Турбоатом». 

Чоловіки по лінії батька були військовими, тому і Дмитро не зволікав, хоч і мав проблеми зі здоров’ям. Після демобілізації повернувся на колишню роботу.

У 2014 році з початком російсько-української війни на прохання батька повернувся до Краматорська. Працював начальником відділу на підприємстві з продажу сільгосппродукції, різноманітних електронних пристроїв. 

У 2020-му Дмитро одружився. 

З початком повномасштабного вторгнення рф отримав повістку до військкомату. Через проблеми зі здоров’ям його записали у резерв. Протягом місяця Дмитро чекав та кілька разів просився піти добровольцем до війська. Зрештою, його мобілізували, і він одразу потрапив на аеродром, служити у військах Протиповітряної оборони ЗСУ. Обіймав посаду водія-електрика, основним завданням їхнього підрозділу було перебазування радіолокаційних станцій, які показували зльоти літаків із російської території. 

Під час служби Дмитро відкрив у собі талант кулінара: весь час із задоволенням готував для підрозділу та підіймав побратимам бойовий дух.

Підрозділ займався охороною території від нападу противника, саме під час чергування Дмитро Савченко і загинув від ракетного обстрілу. 

Поховали Героя на військовому цвинтарі у Дніпрі.  У нього залишилися батько і дружина.

З 24 лютого росіяни вбили 1151 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2518. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

Пам'ятаймо!