портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 04 січня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів з Донеччини.

Родина Чікмарьових – чоловік Олександр, дружина Маргарита, та двоє їхніх синів - Матвій і Клим, жили в Бучі. Це родина переселенців із Донеччини. На Київщину Чікмарьови перебралися у 2014-му, після вторгнення російських військ на територію Донеччини.

У 2022 році родині знову довелося втікати від війни.

6 березня 9-річний Матвій Чікмарьов разом з батьками та братиком намагався евакуюватися із Бучі, яка на той час вже була окупована росіянами. Російські окупанти розстріляли авто родини Чікмарьових з БМП - вбили маму і двох її синів.

«Автомобіль загорівся, а я отримав поранення. Потім переповз із машини на тротуар, сховався за деревом. Двоє російських військових автомобілів між собою порівнялися, окупанти, що сиділи в  них, про щось поговорили і роз'їхалися», – розповів Олександр.

Олександра врятували перехожі – довезли до найближчої лікарні. Тіла його дружини Маргарити та синів Матвія і Клима знайшли через тиждень.

«Скло автомобіля не було тонованим. Росіяни бачили, що їхала сім'я з маленькими дітьми…», – каже чоловік.

9-річний Матвій 3 березня виходив онлайн на дистанційний урок, ділився листом, який написав після початку повномасштабної війни.

Учителька Галина Марченко процитувала твір хлопчика: «Зараз я сиджу у підвалі та пишу цей текст, я хвилююся за свою родину, тому що у Бучі щодня йдуть бої. Ми є щитом для нашої столиці – Києва. Якщо мені було б 18 років, я би пішов воювати за Україну. Але мені лише 9...»

Учителька каже, що Матвій був дуже мудрим, світлим та сильним духом хлопчиком.

З 24 лютого росіяни вбили 1287 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2810. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!