портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 04 вересня 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

Валентина Сливченко прожила 88 років і загинула на початку березня у блокадному Маріуполі – через брак їжі, холод та сильний стрес від бойових дій. 

Напередодні, внаслідок російських обстрілів, зайнялася квартира пані Валентини. Пожежу допоміг загасити її сусід. Він ділився зі старенькою харчами та водою – на той час ні продуктів, ні води у місті вже не було.

«Моя бабуся не заслужила помирати від холоду та голоду, у самоті. Вона й так прожила нелегке життя», – розповіла онука загиблої, Вікторія.

Під час Другої світової війни радянські війська, відступаючи з Харкова, підірвали будинок, де Валентина Сливченко жила разом з мамою.

"Потім мама бабусі поїхала на Далекий Схід Росії. А бабуся залишилася у Харкові – безпритульною дитиною", – розповіла Вікторія. 

Родичі Валентини Сливченко кажуть, що бабуся була дуже дбайливою – боялась, що хтось може прийти й відібрати у неї все. А ще вона по-особливому цінувала незалежність України.

«Мого батька бабуся виховувала в дусі свободи та любові до України. І нас із сестрою теж так навчала. А радянських комуністів називала злочинцями, вона їх ненавиділа більше, ніж гітлерівців», – розповіла онука Валентини Сливченко.

З 24 лютого росіяни вбили 797 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2013.

Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

Пам'ятаймо!