портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 04 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

9 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання в районі села Водяне загинув 25-річний розвідник Денис Уманський. Життя воїна обірвав ворожий артилерійський обстріл. 

Денис народився у місті Добропілля. Закінчив Білицьке професійно-технічне училище. Потім вирішив проходити військову службу за контрактом у лавах ЗСУ. Брав участь в АТО/ООС на Донеччині. Після закінчення контракту поїхав працювати до Польщі.

З початком повномасштабної війни, чоловік повернувся на Батьківщину, щоб стати на її захист від окупантів. Служив у складі 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха. Брав участь у боях за Херсонщину й Донеччину, зокрема, воював під Бахмутом, Вугледаром і Донецьком. У травні 2023-го одружився. Мав багато планів на життя, яким не судилося здійснитися.

«Добра, чуйна, весела людина, яку завжди шанували товариші, – так відгукуються хлопці про Дениса. Завжди був у бойовому дусі, не боявся нічого. Веселий, завжди усміхнений хлопець втратив життя, його серце перестало битися. Єдиний син, коханий чоловік та надійний друг – тяжка втрата для всіх близьких, знайомих… А для матері – вічний біль втрати та сльози. Спочивай з миром. Хай рідна земля, за яку ти поклав життя, буде для тебе пухом. А ти – вірним янголом-охоронцем для матері та дружини, міцним крилом і помічником з небес для товаришів», – написала про Дениса його дружина Катерина.

«Син життя проживав 1 день за рік. Захоплювався комп'ютерами, з дитинства хотів бути програмістом, писав програми. Був добрим, чесним, відвертим. Нікого і нічого не боявся. Любив свою Україну. Коли вирішив на початку війни поїхати воювати, я запропонувала волонтерити, а він відповів: «Як я можу бути в Польщі, коли мої хлопці з Харкова, Житомира воюють? Що я скажу своїм дітям?» А тепер у мене немає сина, і ніколи не буде онуків...», – сказала Олена Уманська, мама Дениса. 

Поховали захисника у рідному місті.

У нього залишилися мама, дружина, інші рідні, друзі та побратими. 

З 24 лютого росіяни вбили 1757 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4288. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!