портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 06 липня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

18 березня 2022 року в м. Маріуполь загинула 55-річна Алевтина Демченко. Ворожий снаряд прилетів на вулицю Архітектора Нільсена, де у приватному будинку жив її колишній чоловік. Поряд загинули їхні доньки-двійнята. 

Алевтина народилася в Маріуполі. Після закінчення школи вийшла заміж за Сергія. У шлюбі народилися доньки Ольга й Анна та син Артур. Алевтина була домогосподаркою. Сім'ю забезпечував Сергій. Після розлучення з ним жінка працювала майстринею манікюру і педикюру. Їй дуже подобалося це заняття.

«Після розлучення Алевтина переїхала в Покровськ, там ще раз вийшла заміж. Та ми не втрачали контакт, я допомагав з дітьми, забирав щонеділі і на свята до себе. Потім вона повернулася в Маріуполь. Купила квартиру, зробила там ремонт», – пригадав Сергій.

Коли почалася повномасштабна війна, родина Демченків була в Маріуполі. З Алевтиною Сергій часто ходив до Драмтеатру, де намагалися дізнатися про евакуаційні коридори. Але їх не було. Ті, хто пробували виїхати своїм авто, поверталися і розповідали про розстріли, казали, що російські солдати цілили в усе, що рухалося. Врешті Демченки вирішили залишатися в місті, трималися разом у приватному будинку Сергія, де він жив разом із сином Артуром, який має інвалідність. 

«Думали, що там буде безпечніше, оскільки я мав підвал», – каже чоловік, який втратив рідних.

Разом із сином Артуром Сергій виїхав із Маріуполя після того, як місто потрапило в російську окупацію. Колишню дружину Алевтину та доньок вдалося поховати на Старокримському цвинтарі. 

З 24 лютого росіяни вбили 1595 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3799. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома.

Пам’ятаймо!