портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 06 жовтня 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами на території нашої області.

Мантас Кведаравічюс - 45-річний режисер-документаліст із Литви. У 2016 році він зняв фільм «Маріуполіс». Його називають «людською історією на тлі історичних потрясінь», фільм отримав міжнародне визнання на Берлінському кінофестивалі.

У березні 2022-го Мантас Кведаравічюс знову приїхав до Маріуполя, щоб відзняти життя цивільних людей, зафіксувати правду про злочини російських окупантів, зняти продовження стрічки «Маріуполіс». Режисер загинув у Маріуполі  02 квітня 2022 року, перебуваючи в російському полоні. Окупанти розстріляли Мантаса, а тіло викинули. 

Дружина Мантаса Кведаравічюса зробила неможливе – змогла знайти у Маріуполі його тіло та вивезти до Литви.

«Він так і не зняв продовження фільму про Маріуполь. Історія талановитого режисера та неймовірної людини Мантаса Кведаравічюса має лягти тепер в основу фільму його пам'яті», - написала українська журналістка Альбіна Львутіна.

З матеріалів, які режисер знімав перед загибеллю, було змонтовано документальний фільм «Маріуполіс 2». На 75-му Каннському кінофестивалі картина Мантаса Кведаравічуса була відзначена спеціальною нагородою жюрі «Золоте око».

З 24 лютого росіяни вбили 937 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2323. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

Пам'ятаймо!