портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 06 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

23 березня 2022 року під час оборони Маріуполя від російських окупантів загинув Євген Шаповалов. Виконуючи бойове завдання, боєць потрапив у засідку. Автомобіль українських оборонців був обстріляний ворогом, через щільні обстріли побратими не змогли забрати тіло. 29 квітня воїну виповнилося б 49 років.

Євген народився у місті Талдикорган Республіки Казахстан. Жив у Маріуполі. Навчався на факультеті банківської справи у Приазовському державному технічному університеті. Другу вищу освіту здобув у Міжрегіональній академії управління персоналом. Багато років працював у податковій міліції Маріуполя. Вільний час проводив із сім’єю, любив доглядати за садом і городом на дачі. Мав плани побудувати там будиночок. Обожнював жартувати, грати на гітарі, колекціонував монети. 

Під час повномасштабного російського вторгнення чоловік проходив службу у Державній прикордонній службі України. Служив у 1-му (Донецькому) прикордонному загоні. Займався контррозвідувальною діяльністю. З перших днів вторгнення разом із побратимами став на захист Маріуполя.

«Женя був дійсно гідним прикладом для багатьох з нас: добросовісний та порядний на роботі, добрий та співчутливий з людьми, завжди допомагав іншим, якщо міг, він був люблячим і турботливим батьком для своїх доньок, надійним плечем та розрадою для своєї матері. Завжди усміхнений та доброзичливий, таким я його пам’ятаю. Женя полюбляв жартувати, сміятися, але й відповідально ставився до служби, буквально горів нею, він був справжнім офіцером, гарним сім’янином, батьком та уважним сином. Всі його дуже поважали й любили!» – розповіла його невістка Анастасія Пєшніна.

«Євген любив життя, свою країну, своє рідне місто – Маріуполь. Він був доброзичливим, з чудовим почуттям гумору, надійним, порядним, чуйним, завжди допомагав тим, хто цього потребував. Найкращій син, брат, люблячий батько та чоловік. Молодша донька Єсенія часто дивиться у нічне небо та шукає зірочку свого татуся. Зараз поряд з нами фізично немає рідної людини, але він живе в наших серцях. І буде жити, доки вони б’ються. З любов’ю та жалем мама, всі рідні».

Посмертно підполковнику Шаповалову присвоєно звання полковника та нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

У Євгена залишились мама Тетяна Прокопівна, молодший брат Ігор, дружина Катерина, донька Єсенія, старша донька від першого шлюбу – Владислава, інші рідні, друзі та побратими. 

З 24 лютого росіяни вбили 1758 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4290. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!