портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 06 грудня 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Військовослужбовець Віталій Киркач-Антоненко загинув 9 листопада 2022 року в боях з російською армією за звільнення Луганщини. Захиснику назавжди 35 років.

Віталій навчався у Майданській та Прелесняньській школах Слов’янської громади. Закінчив біологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса. Віталій жив у Слов’янську, був відомим активістом ВО «Свобода».

Із 2014 року долучився до волонтерської діяльності.

До повномасштабного вторгнення рф на територію України Віталій з дружиною Наталією займалися творчістю – виробляли у власній студії ексклюзивні прикраси ручної роботи з порцеляни і глини, продавали здебільшого на міжнародний ринок. Частину від отриманих коштів вони спрямовували на допомогу військовим.

За тиждень до вторгнення Віталій хотів вступити на службу до армії, однак мав «білий квиток» через хворобу спини. Його відправили збирати документи. Але 24 лютого чоловіку зателефонували із запрошенням вступити до лав Збройних сил України. Тож з перших днів війни Віталій став у стрій.

Він брав участь у бойових діях на території Донеччини та Луганщини, в тому числі, у звільненні Лимана від російської окупації.

Наприкінці жовтня Віталій отримав коротку відпустку і на кілька днів поїхав до дружини у Київ. У своєму передостанньому дописі опублікував спільне фото і написав, що щасливий.

«Українцям, своєю чергою, потрібно готуватись до участі у цій війні. Мені важко порадити, як можна до цього підготуватись психологічно. Мабуть, лише на полі бою, потрапивши в складну ситуацію, можна з’ясувати, готовий ти чи ні. Але навіть суто з практичної точки зору потрібно готуватись до відправки на фронт», – розповів Віталій в інтерв’ю 2 листопада.

«Сонячний і позитивний, неймовірно радісно бути корисною таким світлим людям. Той випадок, коли навіть через текстові чи голосові повідомлення незнайомої людини на тисячі км фігачить тепло та енергія. І людина стає наче рідною, бо надзвичайно щира, добра і привітна. Це видно навіть через фото, посеред жахів війни він був втіленням життя, радості, вдячності та шляхетності», – написала подруга Дарина Бережньова.

Поховали захисника на Алеї Героїв Північного кладовища у Слов’янську.  У Віталія залишилася вагітна дружина. 

З 24 лютого росіяни вбили 1237 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2691. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!