портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 09 вересня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

21 грудня 2022 року біля села Стельмахівка, що на Луганщині, під час виконання бойового завдання, у танковому бою, загинув 32-річний молодший сержант Ігор Гусєв, позивний Хотабич.

Ігор народився у Маріуполі. Отримав вищу освіту у Маріупольському державному університеті. Кілька місяців працював юристом у приватній компанії. Пізніше почав працювати в галузі будівництва: спочатку був будівельником, згодом – бригадиром, останні 7 років керував зведенням об’єктів. Любив рибалити і відпочивати біля моря. Обожнював книги Жюль Верна й Артура Конан Дойля. Цікавився археологією й історією. Любив собак. Йому дуже подобалася українська музика, особливо – військово-патріотичні пісні. 

У лютому 2022 року Ігор вивіз дружину і дітей за місто, а сам залишився в Маріуполі. Разом з друзями надавав допомогу місцевим. Після одного з авіаударів Ігор під обстрілами витягнув з-під завалів трьох людей: бабусю, матір і 6-річного хлопчика. Врятував людей, які опинилися у вогняній пастці в підвалі будинку, після ракетного удару. Під обстрілами віз до лікарні літнього чоловіка, в якого після поранення почалася гангрена. 

У середині квітня 2022 року Ігор вибрався з Маріуполя через мінні поля. Йому вдалося виїхати до Львова. Там він відразу пішов до військкомату. Через два дні у складі 103-ої окремої бригади територіальної оборони вирушив захищати країну. Був командиром відділення. Воював у Донецькій, Харківській та Луганській областях. У вересні 2022 року врятував побратимів з палаючої техніки, яка підірвалася на ворожій міні. При цьому сам був поранений і отримав контузію. У день, коли загинув, також врятував побратима.

«Ігор міг би спокійно залишитися у Львові. Але цього варіанту він навіть не розглядав. Після того, що пережив у Маріуполі, знав, що має захищати Україну. Його навіть не хотіли брати до війська, бо не стояв у Львові на обліку. Але він добився свого. На війну поїхав рядовим, але дуже швидко став командиром відділення. Останні кілька місяців виконував обов’язки командира взводу. Ігор був принциповим. Якщо за щось брався, то викладався на всі сто. На війні він повністю втратив страх. Не боявся нічого. На похованні побратими казали: «Ми інколи його стримували. Бо часом був аж надто сміливий», – сказав Олег Гусєв, батько Героя. 

«Ігор мав золоті руки. За що б він не брався, все у нього виходило. Любив будівництво і море. Ніколи нікому не відмовляв у допомозі. Навіть якщо це займало час, який міг би провести з родиною, чи коштувало дуже дорого. Якщо обіцяв – завжди виконував. Ігор – справжній Герой. У Маріуполі він рятував чужих людей, ризикуючи власним життям. Я називаю це людяністю. Коли бачиш таке, змінюється світогляд. І змінюються цінності», – додала подруга Марина Мандровська. 

За особливу мужність і високий професіоналізм Ігор неодноразово отримував відзнаки й нагороди. Зокрема, був нагороджений Грамотами Львівської обласної ради і командування бригади. Посмертно отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня. 

Захисника поховали в Києві на Берковецькому кладовищі. 

В Ігоря залишилися батьки, дружина, син і донька. 

З 24 лютого росіяни вбили 1701 мирного жителя Донеччини, поранили ще 4120. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!