портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 09 жовтня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

18 березня 2022 року під час обстрілу Маріуполя російськими військовими загинув 16-ти річний Максим Кіщик.

Юнак був родом із Харцизька. У 2015 році його родина вже втікала від російської агресії та в пошуках прихистку зупинилася в Маріуполі. Там юнак навчався у школі № 56. Захоплювався футболом, був відмінником. Його пригадують доброзичливим, відповідальним, скромним. 

«Максим був найкращим», – сказала про сина мама Надія.

«Він був одним із трьох претендентів на золоту медаль, якої так і не отримав. Реальний претендент! Дуже розумний, спокійний, виважений, ввічливий», – пригадала вчителька Любов Кирильченко. 

За тиждень до початку повномасштабного російського вторгнення Максим Кіщик написав у шкільному творі свої роздуми про війну: «Люди пам’ятають про перемогу, але забувають про вміння цінувати мир, а тому іноді чується гасло «Можем повторить», що не є нормою, адже людське життя – найвища цінність. Сьогодні влада Росії є агресором до України, повторюючи те жахіття, що відбувалося, зовсім не засвоївши всієї моралі Другої світової війни».

Разом із мамою і старшим братом Максим жив у Лівобережному районі Маріуполя, який потрапив під сильні обстріли з перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Юнак загинув у багатоповерхівці на Морському бульварі. Коли розпочався обстріл, він із рідними спускався до підвалу. Через вікно під’їзду влетів осколок та поранив хлопця в артерію внизу живота. 

«Вийти з будинку було неможливо. Обстріли не припинялися, автівки не було. Менш ніж за годину син помер від втрати крові. Його занесли до квартири. Ми зі старшим сином бігли з будинку, коли його захопили російські війська. Нам обіцяли, що Максима поховають, але він згорів разом із домом. Мені надіслали фото останків...»

У Максима Кіщика залишилися батьки і старший брат.

З 24 лютого росіяни вбили 1731 мирного жителя Донеччини, поранили ще 4215. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!