портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 11 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

28 травня 2022 року померла 63-річна Ірина Руденко. Жінка мала онкологічне захворювання і потребувала постійного догляду, хіміотерапій і лікування, проте отримати їх через постійні обстріли Маріуполя, де вона жила, не могла.

«Стрес і шок від бойових дій, на жаль, запустили незворотній процес. 28 травня 2022 року, за два місяці до шістдесят четвертого дня народження, Ірина покинула нас», – повідомили колеги загиблої.

Ірина народилася у селі Хлібодарівка Волноваського району. Заслужена діячка естрадних мистецтв. Із 1995-го по 1998-й була завідувачкою департаменту культури у Маріуполі, згодом – директоркою та художньою керівницею Маріупольського театру ляльок. 10 років очолювала першу театральну школу-студію. Мала багато творчих планів – зокрема, хотіла відкрити в місті «БебіТеатр» для дітей від 1,5 до 5 років. 

У березні 2022 року Ірина майже місяць провела з родиною у підвалі – без світла, води, тепла. Попри все, вона намагалася заспокоювати рідних, підбадьорювала інших. 

«Я востаннє зустріла її на Малофонтанній, коли ми набирали воду з джерел. Десь 7 березня. Вона набирала воду для людей… Обійняла. Розповіла про кожного з театру ляльок: хто вийшов на зв’язок, хто ні. Сказала: «Тримаємось, усе буде добре», – пригадала знайома Ірини, Марія Кутнякова.

Наприкінці березня Ірина Руденко змогла вибратись із сім’єю з уже палаючого Маріуполя. Її здоров’я погіршувалося...

«Мама померла в лікарні селища Старобешевого. Там був найближчий медичний заклад, де їй могли надати допомогу. На підконтрольну Україні територію так і не змогла виїхати…», – сказав син Ірини, Роман Руденко.

«У лікарні вона не полишала надії врятувати і своє дитя – свій Ляльковий театр та театральну школу! Вона перевіряла сторінки всіх учнів, чи виїхали вони, писала нову п’єсу, підтримувала і надихала акторів на нові звершення, мовляв «Ще зіграємо у Європі!» Зіграли, але вже в її пам’ять у Берліні», – розповіли колеги загиблої.

В Ірини Руденко залишилися двоє синів, двоє онуків, мама, сестри, брати, племінники.

З 24 лютого росіяни вбили 1766 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4294. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!