портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 12 листопада 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

48-річний підполковник Юрій Савчин загинув 4 травня під час виконання бойового завдання на Харківщині. Офіцер підірвався на ворожій міні.

Юрій був родом з українського міста Донецьк. Закінчив юридичний факультет Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, навчався у Харківському військовому університеті. Був кадровим офіцером, служив у зенітно-ракетному полку на С-300. Маючи  20 років вислуги, у 2011-му, звільнився та працював директором меблевої фабрики.

З початком російсько-української війни, Юрій Савчин повернувся до лав ЗСУ. У званні майора обійняв посаду командира піхотного взводу та вирушив на фронт. У 2015 році був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Після звільнення зі служби Юрій намагався повернутися до лав ЗСУ. Після невдалої спроби потрапити в ССО він влаштувався до американскої приватної військової компанії та потрапив на службу в Афганістан. Служив за контрактом. Згодом уклав новий і продовжував нести службу за кордоном.

Коли почалася повномасштабна війна, Юрій повернувся до України. На другий день російського вторгнення він приєднався до 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Керував застосуванням переносних зенітно-ракетних комплексів «Стінгер», прикриваючи побратимів.

У квітні підполковник Савчин був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня. А у травні офіцер загинув.

«Він шанував тільки справи та людей, які здатні битися за свої принципи, бо тільки такі люди надійні у бою, до якого він готувався. І часто повторював фразу зі свого улюбленого фільму - "Жити по совісті важливіше за контракт.” Він не зробив високу кар'єру, якої був гідний, він прожив життя як Людина Честі», – написав журналіст Юрій Бутусов.

«Палич пройшов поруч з нами з 14-го. Прискіпливий, з непростим характером, але ми всі його любили», – написала волонтерка Тетяна Бедняк.

Посмертно підполковник Юрій Савчин став повним кавалером ордена Богдана Хмельницького.

З 24 лютого росіяни вбили 1200 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2587. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!