портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 21 червня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

12 березня 2022 року російська армія обстріляла багатоквартирний житловий будинок на проспекті Миру, 111 у Маріуполі. Здійнялася пожежа, яка повністю знищила будинок. В одній із квартир загинула 72-річна Марія Хижнякова.

Пані Марія родом із міста Деражня Хмельницької області. Ще в дитинстві з батьками переїхала до Маріуполя. Там навчалася в індустріальному технікумі, здобула фах електромонтера. Працювала контролеркою на комбінаті «Азовсталь». Згодом вийшла на пенсію. 

У 2021 році у Марії Хижнякової стався інсульт. Відтоді за нею доглядали сини та сусідка.

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну родина Марії не змогла виїхати. 2 березня 2022 року загинув її старший син, Олександр. Молодший, Сергій, навідував матір до 9 березня – допоки до його району не дісталися ворожі танки.

Син втратив із мамою зв’язок та не міг виходити за межі 23-го мікрорайону, де мешкав, оскільки довкола точилися активні бої, а російські військові розстрілювали навіть тих, хто просто йшов по воду.

Через кілька днів Сергію із сімʼєю вдалося евакуюватися з міста. Про смерть матері він дізнався, коли вибрався з тимчасово окупованої російськими військами території. Згодом останки Марії знайшли знайомі родини.

«Мама була соціально дуже активною. Допомагала багатьом знайомим та рідним, які цього потребували – особливо маломобільним людям. Підтримувала їх. Була доброю і турботливою», – сказав син загиблої, Сергій Сабадаш.

У Марії Хижнякової залишився син із сімʼєю.

З 24 лютого росіяни вбили 1568 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3711. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома.

Пам’ятаймо!