портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 21 листопада 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

35-річний Сергій Савельєв загинув 9 березня у Маріуполі внаслідок мінометного обстрілу росіян. Разом із Сергієм загинув його брат Роман, а також троє їхніх друзів. Чоловіки були волонтерами, і того дня поїхали шукати харчі, воду та інше необхідне для жителів міста.

Незадовго до загибелі, пригадала дружина Романа Савельєва, чоловіки під час одного з волонтерських виїздів минали будинок, на паркані біля якого було написано, що тут живе грудне немовля, і потрібна допомога. З’ясувалось, у молодої мами від стресу через постійні бомбардування міста зникло молоко, а суміші вона не мала де купити.

Сергій Савельєв мав із собою букет квітів, віз їх для дружини, в якої був день народження. Одну з троянд він подарував мамі немовляти і сказав: «Я не можу нічого обіцяти, але з Божою допомогою постараюся вам допомогти». Чоловіки віддали сім’ї частину продуктів та поїхали. 

«Зранку Сергій розповів нам цю історію. Він не спав вночі, думав, як допомогти цій дівчині та малюкові. Після сніданку брати поїхали на «Східний», там була практично не розграбована крамниця. Зайшовши в магазин, побачили, що багато полиць порожні. Води не було, серветок вологих – теж, але в кутку стояло дитяче харчування – багато пачок на різний вік. Коли хлопці привезли харчування для малюка, люди були шоковані», – розповіла Анастасія Савельєва, дружина Романа.

9 березня Роман, Сергій та їхні друзі не повернулись додому. Наступного дня Анастасія дізналася про те, що усі п’ятеро чоловіків загинули. 

«Приїхали наші зі звісткою, яка стала для мене фатальною: «Вони потрапили під мінометний обстріл, пряме влучення». Почула гірку новину і знепритомніла. Від вибухової хвилі двоє вилетіли з мікроавтобуса на кілька метрів, решта згоріли практично повністю», – розповіла Анастасія.

З 24 лютого росіяни вбили 1216 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2616. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!