портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 23 квітня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

Андрій Никифоренко загинув 20 березня 2022 року в Маріуполі. Чоловік пішов по воду до колодязя. Внаслідок російського авіанальоту в районі мосту на вулиці Макара Мазая на Андрія  впав бетонний стовп. Йому було 52 роки.

«Через два тижні, коли припинились активні обстріли і російські окупанти почали пускати туди, ми з дочкою пішли по його слідах. Андрія знайшли у братській могилі під мостом, на березі Кальчика. У ямі від снаряду місцеві закопали п’ятьох загиблих. Серед них був і український танкіст, і місцеві з сусідніх будинків. Андрія ми опізнали по одягу», – розповіла дружина Наталія. 

Батько Андрія Никифоренка, Ростислав – з Чернівців. Після закінчення університету його скерували працювати у Горлівку, де й народився Андрій. Він із дружиною Наталею залюбки приїжджали на Буковину. Андрій любив свою сім’ю, багато часу присвячував дочці, її навчанню, розвитку. 

«Любив Україну, мову і музику – без пафосу, серцем. Передав цю любов і доньці», – розповіла дружина Андрія. 

Андрій Никифоренко вчителював у першій українській школі в Донецьку. Згодом викладав в переміщеному до Маріуполя Донецькому державному університеті управління на кафедрі соціально-гуманітарних дисциплін такі курси: «Історія України»,  «Релігієзнавство», «Логіка». Його любили студенти та поважали колеги. 

«У 2021 році  ДонДУУ реорганізували і нас перевели на роботу до Маріупольського державного університету. Там тільки розпочали новий семестр – і війна. Андрій любив свою роботу, книжки. Багато читав. Був дуже ерудованим. Навіть в останні дні в Маріуполі був із книжкою, читав хоч по 5-10 хвилин. Так тримав себе психологічно. В день загибелі вранці прочитав новелу Василя Стефаника «Сама-самісінька». Андрій ніколи не сидів на місці. Любив подорожувати, ліс, гори, піші прогулянки, велосипед», – розповіла Наталя. 

18 березня 2023 року Андрію Никифоренку виповнилося б 53 роки. Дружина Наталя того дня присвятила йому такі слова: «Андрійчику… Все ще не вірю… Не маю твого останнього фото у Генуї, коли ти був щасливий. Але маю теплі спогади про тебе… Люблю, і ти є! Ти зі мною!».

В Андрія Никифоренка залишилися дружина та  донька.

З 24 лютого росіяни вбили 1479 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3421. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

Пам'ятаймо!