портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 25 січня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Підполковник Олександр Орлов, позивний Орел, загинув 7 березня 2022 року під час оборони Харкова. Захисник отримав смертельне кульове поранення, коли відбивав напад ворожої ДРГ на блокпост «Роза вітрів» у районі східної околиці міста. Офіцеру було 35 років.

Олександр народився в українському Донецьку. Після завершення навчання працював на шахті «Трудівська» у рідному місті. Згодом вирішив пов’язати своє життя з армією. У 2013 році закінчив Національну академію Національної гвардії України у Харкові. Там і залишився жити та працювати. У вільний час займався спортом. Любив займатися ремонтно-будівельними роботами. 

Олександр брав участь у антитерористичній операції/операції Об’єднаних сил від початку російсько-української війни. Служив у лавах окремого загону спеціального призначення «Омега» Національної гвардії України. Неодноразово був відзначений нагородами, зокрема, медаллю «За військову службу Україні» у 2017 році та орденом «За мужність» ІІІ ступеня у 2018-му.

З перших днів повномасштабної війни Олександр став на оборону Харківщини у складі рідного підрозділу НГУ. Був командиром групи снайперів.

«Мій чоловік – мужній, справедливий, надійний товариш, на якого побратими могли покластися у будь-якій ситуації. Це неодноразово було доведено за роки війни. Сміливий, розумний командир, який своїм прикладом надихав підлеглих. У найстрашніший для Харкова час ні хвилини не вагався і став зі своїми побратими на захист міста. Сашині слова: «Ми переможемо», – розповіла дружина загиблого офіцера Анна.

Посмертно підполковник Орлов нагороджений орденом «За мужність» ІІ ступеня. Поховали Героя у селі Катеринівка Харківської області. В Олександра залишилися дружина і син.

З 24 лютого росіяни вбили 1319 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2889. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!