портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 27 лютого 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Старший лейтенант Олексій Шевченко загинув 26 лютого 2022 року, відбиваючи атаку російських окупантів у Волновасі. Він був командиром роти танкового батальйону окремої мотопіхотної бригади.

Олексій народився у Краматорську. З дитинства мріяв стати військовим, як його дід. У 2014 році став на захист України у лавах Збройних Сил України.

На другий день повномасштабного вторгнення росії - 26 лютого 2022 року -  старший лейтенант Шевченко брав участь у стримуванні ворожого наступу на Донеччині.

Того дня підрозділ Олексія мав бойове завдання у Волновасі. Коли танкова група, у складі якої він був, в’їхала у місто, була суцільна темрява. Тож Олексій вирішив відкрити люк і особисто все оглянути. Виявив ворожу групу та відкрив по ній вогонь: двома танковими пострілами знищив кількох окупантів.

Однак у той момент ворожа граната потрапила у башту танка. «Коли прогримів вибух, я подумав, що десь з даху сусіднього будинку був постріл з РПГ. Підозрюю, що на нас очікували. Граната потрапила в башту танка з того боку, де був командир. Весь удар він прийняв на себе. Мене відкинуло вибуховою хвилею. Коли прийшов до тями, побачив, що танк палав. Командира поруч не було…», - пригадує навідник танку, Уран.

Побратими пригадують Олексія Шевченка як справжнього та гідного командира, який був лідером у всьому. 

Його посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Поховали Олексія у селі Семенівка Харківської області.

У нього залишилися дружина та донька. 

З 24 лютого росіяни вбили 1387 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3096. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!