портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 30 березня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами захисників з Донеччини.

Боєць полку «Азов» Євген Лєпін, позивний Ліпа, загинув у рідному Маріуполі у квітні 2022 року під час боїв за місто. Йому було 37 років.

Євген народився у Маріуполі. З дитинства цікавився технікою, тому обрав спеціальність інженера. Закінчив Кременчуцький льотний коледж Національного авіаційного університету. Працював за фахом.

Після обстрілу Маріуполя у 2015 році Євген пішов служити у полк «Азов».  

«Був звичайним хлопцем. Дуже любив техніку. Жив, радів життю. Він вчився у виші і працював інженером. Коли у січні 2015-го росіяни обстріляли маріупольський мікрорайон «Східний» з «Градів», він сказав: «Я буду захищати свій Маріуполь». Поїхав у Київ, пройшов всі тренування. Його зарахували», – розповіла журналістам мама захисника, Наталія.

У лютому 2022 року Євгена мали перевести на службу у Київ, а вже невдовзі у нього закінчувався контракт. Однак 24 лютого змінилися всі плани.

Дружина Євгена, Ольга, розповіла журналістам, що до 15 квітня чоловік тримав із нею зв'язок та постійно її заспокоював. Але у Маріуполі  точилися важкі бої. Саме цього дня Євген перестав виходити на зв’язок.

«Я кожного дня писала – ти ж тільки повернись живим… «Ти що? Я повернусь, я ж тобі обіцяв, у нас стільки планів. Ні-ні, все добре». До 15 квітня в нього все було добре. 16-го мені ніхто не пише, ніхто не відповідає, відео жодних нема. Я думаю – проблеми зі зв'язком. На той час він перебував вже на "Азовсталі".17 число – те ж саме, проблеми зі зв'язком. 18-го мені від побратима приходить повідомлення, бо я ж їм пишу. Каже: «Я зараз дізнаюсь, як Ліпа». Це було о 13:40. За сім хвилин мені написали: «Мої співчуття, але його більше немає».  – «Як це сталось?» – «Авіабомба»,  – розповіла Ольга.

«Просто не треба брати моє. Ми захищаємо нас усіх. Це наше, і ми то не віддамо. Треба ще протриматись. Нас не треба витягувати. Ми не в полоні. Треба підтримка. Ми справимося», – писав Євген дружині у той період, коли був на «Азовсталі».

Лише у червні його тіло привезли у Київ.

У Євгена залишилися мама і дружина.

З 24 лютого росіяни вбили 1437 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3307.  Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!