портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 30 травня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

14 січня 2023 року від ворожої ракети, що влучила у багатоповерховий будинок в Дніпрі, загинула сім’я Ноніашвілі: 19-річна Ліана, її мама Тетяна та бабуся.

Ліана народилася в Маріуполі. Там же закінчила школу. Пізніше переїхала до Харкова та вступила до Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу в Харківському політехнічному інституті. Навчалася на бюджетній формі. Паралельно працювала у кав’ярні. Була веселою та дуже товариською.

«Познайомилися ми з Лі на Харківпрайді 2021-го. Я добре пам’ятаю її на той час червоне волосся. Вона була неймовірна. Пам’ятаю, як вона працювала у кав’ярні «Світер», а я приїхав до неї і, поки не було клієнтів, ми включили улюблену групу на колонках, вийшли на вулицю та почали танцювати. Люди бачили нас, усміхалися і говорили, що ми круті», – розповів друг Ліани, Ярослав Дикусов.

Ліану дуже захоплювало життя. Вона цікавилася усім: колекціонувала альбоми зірок, обожнювала техно, ходила на вечірки, любила каву. Одного дня цікавилася тату, а іншого – вже хотіла записатися на курси музики.

«Ліана – дуже різнобарвна людина, – сказав Ярослав. – Обожнювала культуру. Нашим постійним хобі було ходити на виставки. Моє улюблене – це коли вона присилала пост, що виставка оновилась, і така: «йдемо?????». Звичайно, я відповідав «так». Бо, як їй можна сказати «ні»?! Та й мені це подобалося. Дуже подобалося проводити час разом».

Ярослава захоплювало вміння Ліани все встигати. Він каже: «Я бачив, як вона спілкується з усіма, та думав, яка в мене класна подруга. Я досі не розумію, звідки в неї стільки сил встигати все: універ, друзі та ще й робота».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Ліана евакуювалася з Харкова у Дніпро.

«05 березня 2022 року моя сестра, стоячи в плацкартному вагоні потяга Харків-Дніпро, втрачаючи свідомість через втому, виїхала з Харкова, бо на Олексіївці залишатися більше було неможливо, з гуртожитка «попросили виїхати», – розповіла сестра Ліани, Русана Бабкіна.

У загиблої Ліани Ноніашвілі залишилися сестра та батько - Захар Ноніашвілі, захисник Маріуполя.

З 24 лютого росіяни вбили 1536 мирних жителів Донеччини, поранили ще 3609. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!