портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заклади культури Донеччини вживають усіх належних заходів для мінімізації поширення COVID-19

Опубліковано 27 серпня 2020 року, 16:08 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Заклади культури Донеччини вживають заходи для протидії розповсюдження COVID-19. 

Управлінням культури і туризму облдержадміністрації на території Донецької області постійно проводяться заходи, спрямовані на популяризацію різних видів мистецтва та розвиток туристичного потенціалу кожної громади.  У зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 та введенням карантину на території Донецької області заклади культури перейшли на онлайн-обслуговування відвідувачів та проведення віртуальних заходів.

Обласними комунальними закладами культури підготовлено та розміщено на інтернет-ресурсах ряд тематичних відеороликів «Залишайся вдома», «Збережи рідних», які розповідають про необхідність дотримання запроваджених протиепідемічних карантинних заходів.

Закладами культури області підготовлені та розміщені за допомогою на інтернет-ресурсів інформаційні макети, листівки, відеоролики, які розповідають про необхідність дотримання протиепідемічних карантинних заходів. На вході до закладів культури розміщено інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики коронавірусної хвороби COVID-19. Щоденно проводиться температурний скринінг працівникам та відвідувачам, здійснюється суворий контроль за дотриманням маскового режиму, прибиранням та провітрюванням приміщень, наявності антисептичних та дезінфікуючих засобів, розміщені спеціальні урни для утилізації масок.

У кожному закладі культури визначено відповідальну особу, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком роботи. Працівники, у яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 ⁰С або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов’язків.

При вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організовано місця для обробки рук спиртовими антисептиками та нанесено тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.

При організації діяльності та проведення заходів вживаються заходи з недопущення скупчення відвідувачів.

Перебування відвідувачів на заході відбувається з розрахунку не більше однієї особи на 5 квадратних метрів загальної площі огородженої території для заходів просто неба або загальної площі приміщення закладу культури, де проводиться захід.

При проведенні заходів у приміщеннях відвідувачі перебувають у захисних масках, що покривають рот та ніс, протягом всього часу проведення заходу.

При проведенні заходів з розміщенням відвідувачів на сидячих місцях відстань між окремо встановленими місцями для сидіння або столиками становить не менше 1,5 метри при розміщенні за одним столом не більше, як чотирьох осіб (без урахування дітей віком до 14 років).

У глядацьких залах закладів культури району зі стаціонарним розміщенням місць для сидіння розміщення з вільним місцем поруч, спереду та позаду (у шаховому порядку). Групове розміщення для осіб, що відвідують заходи, спільно здійснюється:

для груп з 2 осіб (без урахування дітей до 14 років) з дотриманням шахового порядку розміщення;

для груп від 2 до 4 осіб (без урахування дітей до 14 років) з дотриманням шахового порядку розміщення та розсадкою на перших чотирьох рядах зали.

Загальна наповненість залів не перевищує 50 відсотків місць.

Культурно-мистецькі заходи, обласні акції, тренінги-практикуми, майстер-класи, семінари, театральні вистави, онлайн-концерти проводяться в режимі онлайн з прямою трансляцією на YouTube-каналі «Культура Донеччини» та Фейсбук-сторінці або за участю не більше 1 особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) із дотриманням масочного режиму.

У музейних закладах та відділах області проводиться санітарна обробка, дезінфекція і провітрювання приміщень кожні дві години. Онлайн-екскурсії та екскурсії проводяться з обмеженою кількістю відвідувачів з дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Прийом відвідувачів здійснюється за умови:

-              забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (захист обличчя, очей, рук) та використання відвідувачами респіраторів без клапанів видиху або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно,

-              за попереднім записом,

-              з дотриманням відстані між відвідувачами не менш як 1,5 метра,

-              екскурсійні групи мають бути у кількості не більше ніж 5 осіб (без урахування дітей віком до 14 років).

Під час проведення вистав Донецьким академічним обласним драматичним театром (м. Маріуполь) розміщення глядачів здійснюється з вільним місцем поруч, спереду та позаду (у шаховому порядку). Загальна наповненість залів не перевищує 50 відсотків місць. Організовано односторонній рух у залах, розділено окремі шляхи для входу та виходу. Театральні вистави проводяться без антракту. Глядачі та працівники театру дотримуються маскового режиму, проводиться скринінг температури, використовуються антисептики.

Донецька обласна бібліотека та бібліотечні заклади області працюють за обмеженим доступом до фондів та інших приміщень бібліотек, а саме:

- бібліотечні кафедри розташовані при вході в приміщення та облаштовані захисним бар’єром (плівкою);

- забезпечується дезінфекція і провітрювання приміщень що дві години;

- дотримується безпечна дистанція між відвідувачем та бібліотекарем;

- прийняті книги проходять карантин, складаються в коробки на строк від 10 до 14 днів в іншому приміщенні з обов’язковим маркуванням дати.

Культурно-дозвіллєві заходи, які проводяться управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації та обласними закладами культури під час карантину можна подивитися онлайн за посиланням: сайт kultura.dn.gov.ua; сторінка у Фейсбуці; група у Фейсбуці; youtube-канал Культура Донеччини.