портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заступник голови Донецької облдержадміністрації взяла участь в онлайновій нараді щодо мовної ситуації

Опубліковано 09 листопада 2021 року, 14:45

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна та представники структурних підрозділів ОДА взяли участь в онлайновій нараді щодо мовної ситуації в Україні, яку з нагоди відзначення Дня української писемності та мови провело Міністерство культури та інформаційної політики України.

Юлія Костюніна розповіла про мовно-культурну ситуацію та вжиті заходи щодо захисту й забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної на території Донецької області.

Вона зазначила, що облдержадміністрацією розроблено «Регіональний план заходів, спрямованих на підтримку і популяризацію державної мови на території Донецької області на 2021-2023 роки» задля забезпечення проведення комплексу регіональних заходів, спрямованих на підтримку і популяризацію державної мови, створення умов для всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території Донецької області та забезпечення координації роботи з його виконання та звітування.

Головам місцевого самоврядування, головам райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, виконавчих органів рад територіальних громад надіслано лист щодо недопущення застосування інших мов, крім державної, під час виконання своїх службових обов’язків та дотримання Закону України «Про функціонування української мови як державної».

Також бібліотеки Донеччини активно підписують договір про співпрацю з Національною комісією зі стандартів державної мови щодо здійснення спільної діяльності зі створення сприятливих умов для організації проведення іспитів на рівень володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, та осіб, які мають намір набути громадянство України.

Прем’єрні вистави Комунального закладу «Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь)» ставляться виключно українською мовою. Станом на 1 листопада 2021 заклад має вже 90% репертуару державною мовою, наразі ведеться робота з перекладу вистав державною мовою або їх субтитрування. Оголошення, афіші, вхідні квитки виготовляються державною мовою.

З метою популяризації української мови в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центрах надання соціальних послуг у Донецькій області організовано проведення поетичних вечорів, відвідування вистав, виставок народної творчості тощо.

Облдержадміністрація постійно здійснює заходи з підтримки вітчизняного книговидання та видання творів місцевих авторів. Для розгляду заявок створено комісію з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження в Донецькій області. Так, протягом 2016-2020 років за рахунок коштів обласного бюджету було видано 11 300 україномовних примірників, серед яких художні твори, історичні, національно-патріотичні, твори для дітей.

У поточному році згідно з Програмою економічного і соціального розвитку Донецької області на 2021 рік на підтримку місцевого книговидання виділено 500 тис. грн, планується видати 3 500 україномовних видань, які згодом будуть безкоштовно передані для поповнення фондів публічних бібліотек, бібліотек навчальних закладів, музеїв, підприємств, установ, організацій тощо.

З 2015 року для дітей з тимчасово окупованих територій надаються послуги з надання освіти за дистанційною формою. На сьогодні у 14 визначених закладах освіти за дистанційною формою здобувають освіту 1,9 тис. осіб з тимчасово окупованих територій. Під час роботи Центрів «Донбас-Україна» звернулися за консультаціями (особисто, телефонами, електронною поштою) 1893 особи. Усього через такі Центри вступило до закладів вищої освіти понад 12 тис. осіб. У 2021-2022 навчальному році у закладах освіти області (за наданими довідками) здобувають освіту понад 13,5 тис. дітей, учнів та студентів із числа внутрішньо переміщених осіб.

У закладах загальної середньої освіти області обладнано 183 кабінети української мови та літератури сучасними якісними засобами навчання і навчальними матеріалами, у т.ч. 49 у сільській місцевості. Також проводиться організація обмінів учителів у рамках підвищення кваліфікації. Влітку 2021 року в області працювало 27 мовних таборів (мови – англійська, німецька, українська), які відвідували 513 вихованців. З липня 2021 року Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти підписано договір з Національною комісією зі стандартів державної мови, відповідно до якого відкрито іспитовий майданчик на визначення рівня володіння державною мовою для громадян, яким потрібно підтверджувати рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків. Станом на 1 листопада 2021 на іспит зареєструвалися 989 осіб, склали іспит 728 осіб. Зареєстровано на листопад 226 осіб.