портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Затавровані: як російський паспорт може стати «вовчим квитком» для мешканців тимчасово окупованих територій України

Опубліковано 08 серпня 2022 року, 09:30

Намагання росіян «ощасливити» громадян України на тимчасово окупованих територіях паспортами рф має цілком прагматичну мету – «зросіянізувати» загарбаний край, а потім провести псевдореферендум, щоб вже «офіційно» вдягнути на українців рашистське ярмо. Потенційних володарів новеньких «аусвайсів» намагаються переконати, що такі корочки наблизять їх до якоїсь елітної касти чи хоча б дадуть якусь безпеку в умовах повного «бєспрєдєла» на окупованих територіях. Але варто нагадати, що така «паспортина», окрім того, що несе цілу низку ризиків, вважається ядучою і в Україні, і у світі, та й у самій російській федерації.

Зрозуміло, що в Україні  така примусова паспортизація вважається злочином, а ті, хто їй сприяє, нестимуть відповідальність. Україна не визнає громадянства держави-агресора, набутого на окупованих територіях. До речі, така видача «паспортів» жителям окупованих територій є грубим порушенням Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до Четвертої Гаазької конвенції 1907 року. Там буквально говориться про заборону примусу жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. І стосується це не лише військової присяги сторін, але й того, що громадянство засвідчує взаємні права і обов'язки людини й держави.

Також всім відомо, що з початком військової агресії росії проти України, населення дуже багатьох країн стало вороже і непривітно ставиться до росіян. Відповідно перспектива того, що з російською «ксивою» новоспечені громадяни рф та їх діти стануть вигнанцями у цивілізованому світі, дуже реальна, що підтверджують і самі росіяни, які вже зараз мають величезні проблеми навіть у спілкуванні зі своїми близькими за кордоном.

І нарешті, головна «родзинка» цієї паспортизації - навіть у самій країні-агресорі цей «документ» для мешканців окупованих територій вважається неповноцінним паспортом. Навіть його зовнішній вигляд має відмінність від паспорту, виданого росіянам на території рф. На тимчасово окупованих територіях України «паспорти» росія видає за спрощеною процедурою. І такі мандати не дають тих самих законних прав, які мають росіяни на території російської федерації. Робиться так тому, що росія не довіряє тим, кого поневолила чи окупувала. Натомість рашисти роблять з мешканців тимчасово окупованих територій заручників, видаючи їм «вовчі квитки».