портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Затвердження Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання

Опубліковано 03 серпня 2017 року, 17:59

На виконання Стратегії реформування системи надання соціальних послуг, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 № 556-р, в червні поточного року наказом Міністерства соціальної політики України прийнятий Державний стандарт соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

Згідно вказаного Державного стандарту передбачається широке впровадження на території України соціальної послуги підтриманого проживання, суть якої полягає у комплексі заходів з надання місця проживання, навчання, розвитку та підтримки навичок самостійного проживання, допомоги в організації розпорядку дня, організації медичного патронажу, допомоги у веденні домашнього господарства, представництва інтересів, допомоги в отриманні безоплатної правової допомоги тощо.

Відмінністю вказаної послуги від соціальної послуги стаціонарного догляду полягає у тому, що соціальна послуга підтриманого проживання більш спрямована на створення для отримувачів соціальної послуги соціально-побутових умов для самостійного проживання та залучення їх до життєдіяльності територіальної громади.

Це означає суттєво новий принцип забезпечення осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і не мають змоги самостійно їх подолати, необхідними соціальними послугами.

Вирішення питання надання соціальної послуги підтриманого проживання базуватиметься на принципі комплексного вивчення ступеня індивідуальних потреб особи, яка звернулася за наданням вказаної соціальної послуги.

Варто зазначити, що згідно чинного законодавства, зазначена послуга може надаватися суб’єктами господарювання незалежно від організаційно-правової форми діяльності.

З огляду на це, передбачається проведення на території області значної роботи по втіленню в життя Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання на базі інтернатних закладів системи соціального захисту населення.

Департамент соціального захисту населення Донецької ОДА