портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Зберегти культурну спадщину: керамісти з Донеччини взяли участь у дводенному стаді-турі

Опубліковано 06 червня 2024 року, 09:55

Через війну керамічна галузь наразі у вкрай важкому стані. Особливо це стосується Донецької області, де справа керамістів передавалася роками з покоління в покоління, а сьогодні регіон щоденно потерпає від обстрілів. 

Деяким підприємцям довелось закрити бізнес через безпекову ситуацію, деяким – через повністю або частково зруйновані цехи, а дехто планує релокацію у більш безпечні регіони. 

Зважаючи на ці виклики, в Україні за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Зміцнення громадської довіри" (UCBI) реалізується проєкт  "Збереження та популяризація керамічної спадщини Донеччини". Він покликаний подолати труднощі у розвитку керамічної галузі Донецької області шляхом підтримки розвитку кераміки як культурної спадщини, так і ключового чинника економічного відновлення регіону.

В рамках цього проєкту у Дніпропетровській області провели дводенний стаді-тур для представників керамічної галузі. Керамісти мали змогу побачити як працюють колеги в галузі на Дніпропетровщині. Зокрема, відвідали село Орлівщина, де побачили храм з унікальним керамічним іконостасом. Також підприємці відвідали село Петриківка, де ознайомились з мистецтвом петриківського розпису. Окрім того, учасники туру завітали  до майстерні відомого на Дніпропетровщині кераміста Сергія Горбаня.

«Сьогодні для керамістів Донеччини, а саме Слов’янська, Дружківки, Краматорська, ми створюємо можливість діалогу, вони мають можливість поспілкуватися між собою, надихнутися ідеями, побачити нові практики ведення бізнесу, відшукати для себе нові можливості для розвитку своєї галузі. Сьогодні у нас практична частина стаді-туру, ми відвідуємо підприємства та знайомимося із представниками керамічного бізнесу. А вже завтра відбудуться дискусійні панелі, де конкретно зможемо обговорити проблеми та напрацювати їх вирішення», - розповіла керівниця проєкту Леся Круп'як. 

У заході також взяв участь заступник директора департаменту економіки Донецької ОДА Семен Паніотов. Він зауважив, що такі зустрічі на часі, адже попри складний час економіка Донеччини поступово відновлюється.

«Ми раді будь-якій підтримці від міжнародних організацій чи вітчизняних донорів, адже економіка Донеччини в цей час зазнає поступового відновлення. Якщо порівнювати в цифрах, торік на тій території Донецької області, яка підконтрольна українській владі, було 14 тисяч ФОПів. За рік кількість ФОПів зросла до 19 тисяч. Тому зараз на часі підтримка та допомога від держави та міжнародних донорів. Щодо керамістів, вони відіграють важливу роль в громадах Донеччини: в Слов’янську, Дружківці, Краматорську. Це важливо, як і для бюджету цих міст, так і в цілому для економічного життя області», - зазначив Семен Паніотов.

Своїми думками поділилися і представники бізнесу, що взяли участь у стаді-турі: гончар з Дніпра Сергій Горбань, підприємець із Запоріжжя Анатолій Тітов. 

Завершили захід виступом власника гончарної майстерні у Слов’янську Юрія Ярового.  

«Ви знаєте, за ці роки, починаючи з 2014 року, ми загартовані подіями й з нашою жагою до перемоги ми будемо працювати й в таких умовах. Ця подія – це просвіт серед хмар. Нові знайомства, інформація. Дуже корисно, дякуємо організаторам», - наголосив він.

Фото: Прикарпатська інформаційна корпорація