портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Жінки, мир, безпека»: розпочався практичний тренінг з локалізації і моніторингу місцевих планів дій

Опубліковано 07 грудня 2022 року, 18:18 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Сьогодні розпочався дводенний практичний тренінг з локалізації і моніторингу місцевих планів дій на виконання Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека». На порядку денному були розглянути питання локалізації, алгоритму локалізації, цільові групи, формулювання та визначення проблематики: пріоритетність та прийнятність, потреби і ресурси та перешкоди доступу до ресурсів, повідомляє управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації. 

Захід проводиться в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека: створюємо місцеві рішення разом», який реалізовується Українським Жіночим Фондом за підтримки Уряду Канади.

З вітальною промовою виступила Олеся Бондар директорка Міжнародного Благодійного Фонду, Юлія Костюніна, заступниця голови Донецької облдержадміністрації та Лілія Кісліцина, координаторка Коаліції 1325 Донеччина.

Участь у заході взяли представники/ці управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації, Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, Донецького обласного центру соціальних служб та представниці Коаліції 1325 Донеччина, які охоплюють майже всю Донецьку область.

Резолюція 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій Ради Безпеки ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.

У Донецькій області у березні 2021 року розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено регіональний план дій з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

Під час формування Плану за ініціативою стратегічного партнера адміністрації – структури ООН Жінки було створено Коаліцію громадських організацій 1325 Донеччина. Сьогодні до Коаліції залучено 46 представниць 27 громад. 

Дуже важливим є об’єднання зусиль та створення платформи державного та громадського сектору для реалізації порядку денного 1325 на регіональному та місцевому рівнях. 

У період військового конфлікту переважну більшість з тих, на кому негативно позначаються збройні конфлікти, складають жінки і діти. Тому постає питання розширення повноважень жінок, посилення їх ролі в процесі прийняття рішень. 

Основні положення резолюції визначають особливу важливість врахування потреб жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях та особливу вразливість жінок перед негативними наслідками конфліктів.

У такий надскладний час ми повинні визначити конкретні кроки, покликані створити умови для забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення, протидії безпековим викликам, системній протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом. 

Дуже важливим є залучення інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій та інших партнерів до процесу актуалізації та виконання регіонального плану дій резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації