портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина долучилась до обговорення змін до Конституції України з питань децентралізації

Опубліковано 27 лютого 2020 року, 14:25 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

У Краматорську під час засідання Ради розвитку громад і територій при Донецькій облдержадміністрації обговорили зміни до Конституції України з питань децентралізації.  Участь у обговоренні взяли віце-прем’єр міністр України – міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, голова Донецької облдержадміністрації  Павло Кириленко, народні депутати, представники органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

Очільник області відзначив важливу роль реформи децентралізації у подальшому розвитку країни.

"Для того, щоб реформа децентралізації мала позитивний результат усі мають дотримуватись чинного законодавства. Сьогодні ми маємо чітко визначити так звані «червоні лінії» - ті виклики, які можуть постати після завершення реформи перед органами місцевого самоврядування. Щоб їх уникнути усі мають пам’ятати про власну відповідальність та неухильно виконувати закони, що регламентують діяльність ОТГ», - наголосив Павло Кириленко.

За словами віце-прем’єр міністра Дениса Шмигаля, для уряду важливо було почати обговорення змін до Конституції на місцевому рівні саме у Донецькій та Луганській областях.

«Протягом останнього часу до Верховної Ради були подані чотири варіанти змін до Конституції, але всі вони були відкликані через свою недосконалість. Для Уряду важливо зібрати усі точки зору, усі пропозиції, усі ймовірні варіанти змін для того, щоб захистити у майбутньому інтереси громадян України, які проживатимуть у об’єднаних територіальних громадах. Нажаль, нам не вистачило часу для завершення добровільного об’єднання, тому реформа буде завершена через зміни у Конституції, і я наголошую, що вони перш за все мають гарантувати дотримання законних прав громадян та органів місцевого самоуправління», - зазначив він.

Протягом обговорення керівники міст, об’єднаних територіальних громад, військово-цивільних адміністрацій, а також народні депутати України висловили свою думку щодо внесення змін до Конституції. 

Наступним етапом обговорення стане збір, обробка та систематизація пропозицій від органів місцевого самоврядування та громадських організацій, які опікуються питаннями розвитку міст та територій.