портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Фестиваль грецької культури «Мега Йорти» на Донеччині

Опубліковано 09 серпня 2019 року, 16:30

Фестиваль грецької культури «Мега Йорти» - традиційне свято греків і всього багатонаціонального народу Донеччини. Його організаторами з 1988 року були  Донецький обласний науково-методичний центр, який очолював Донат Патрича, та грецькі товариства, а з 1995 року – Федерація грецьких товариств України за активної участі місцевих органів влади, закладів культури та меценатів. Одним із перших ініціаторів фестивалю був Донат Костянтинович Патрича – заслужений працівник культури України, поет, перекладач, прозаїк, композитор, патріарх грецького національного руху, в світлу пам'ять про якого з 2005 року фестивалю присвоєно його ім’я.

Фестиваль як свято грецької культури приймали гостинні Сартана (1988), Велика Новосілка (1989), Маріуполь (1990,1991), Бугас - Сартана - Велика Новосілка - Стила - Урзуф - Кременівка (1993), Старобешеве (1995), Червона Поляна - Старобешеве - Чермалик - Новоянісоль - Бугас (1997), Кременівка (2001), Ялта (2003), Старий Крим (2005), Старомлинівка (2007), Гранітне (Карань) - 2009 Сартана (2011), Старобешеве (2013), Урзуф (2015), Малоянисоль (2017).

Цього року Всеукраїнський фестиваль «Мега Йорти» проводиться у місті Волноваха Донецької області.

Щоб наближення до свого національного коріння було масовим, фестиваль щоразу радує гостей яскравою етнічною програмою на будь-який смак. У рамках насиченої програми фестивалю гості матимуть можливість ознайомитися із національними видами мистецтва, стравами грецької кухні, стати учасниками незабутньої театральної ходи, у якій візьмуть участь представники більше 90 грецьких товариств із різних куточків України. У цьому році у Волновасі можна буде відвідати і «Країну майстрів» із національними подвір’ями, де народні майстри представлять свої вироби і проведуть майстер-класи. У центральному парку міста відбудеться грандіозна концертна програма за участю найкращих грецьких творчих колективів України. Не залишить байдужим учасників і гостей фестивалю і регіональний конкурс краси та талантів «Перлина Приазов’я 2019».

Цікаві розваги чекають на справжніх чоловіків: грецька боротьба «куреш» та перетягування канату.

Фестиваль традиційно не тільки підтримує представників автентичного співу і музики, а й запрошує відомих грецьких поетів, які представлять публіці свої нові поетичні твори, написані румейською та урумською мовами.

Кожен фестиваль «Мега Йорти» проводить історичну паралель гармонії спілкування культур двох великих народів - грецького та українського - намагається засобами мистецтва досягти миру, взаєморозуміння між народами.

Ми пишаємося тим, що цьогорічний фестиваль «Мега Йорти» проводиться під патронатом нашого великого друга, народного депутата України Дмитра Лубінця, який свій патріотизм завжди підтверджує справами.

Попри усі негаразди, гібридні війни, геополітичні конфлікти та економічні кризи, наш фестиваль залишається вірним своєму призначенню: продемонструвати єдність і силу греків України, наш патріотизм, незламний дух та вірність традиціям.

За задумом організаторів свята - Федерації грецьких товариств України, Волноваської райдержадміністрації, Волноваської міської ради, Волноваського районного товариства греків та Волноваського товариства греків - фестиваль спрямований на збереження культурних традицій греків України, сприяння розвитку загальнолюдських і грецьких духовних цінностей, зміцнення толерантних міжнаціональних відносин, залучення молодого покоління до культурних надбань рідного народу, стимулювання у молоді інтересу до вивчення історії та культури греків України.

Фестиваль відбувається при сприянні та підтримці Донецької облдержадміністрації та народного депутата України Д.В.Лубінця.



Федерація грецьких товариств України