портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо ситуації з водопостачанням у Донецькій області

Опубліковано 29 травня 2019 року, 14:52 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Євген Вілінській дав роз’яснення щодо ситуації з водопостачанням у Донецькій області.

За словами Євгена Вілінського, критична ситуація у КП «Компанія «Вода Донбасу» виникла на початку поточного року після запровадження нових правил на ринку електроенергії. Так, відключення усіх об’єктів «Води Донбасу» відбуваються за наказом компанії-постачальника - державного  підприємства ДПЗД «Укрінтеренерго». Фізично здійснює відключення оператор системи розподілу ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-ЕНЕРГОВУГІЛЛЯ». Наказ передбачає повне відключення усіх об’єктів компанії, тобто припинення водопостачання по всій території області, як підконтрольної, так і непідконтрольної українській владі.

Євген Вілінський наголосив, що припинення водопостачання може негативно вплинути як на гуманітарну ситуацію у регіоні, так і на технічний стан каналу «Сіверський Донець – Донбас» та магістральних водогонів. Задля якомога скорішого вирішення питання інформацію доведено до усіх державних органів влади, які можуть вплинути на ситуацію.

«Найбільш швидким рішенням могло б стати виділення коштів з резервного фонду для закриття боргів Компанії перед ДПЗД «Укрінтеренерго». ДонОДА вийшла з такою пропозицією, зараз чекаємо на відповідь. Глобально питання потрібно вирішувати за рахунок запровадження компенсаторів витрат Компанії за рахунок виділення коштів державного бюджету та залучення міжнародної допомоги», - наголосив він.

Також Євген Вілінський заявив, що постійно ведеться робота з недопущення повної зупинки роботи «Води Донбасу». Для цього проведено 2 засідання комісії з надзвичайних ситуації для визначення алгоритму подальших дій та прорахунку сил і засобів, потрібних для забезпечення населення водою. Відповідні рішення передбачають і заборону постачальникам та операторам розподілу відключати об’єкти водопостачання.
З метою зменшення впливу ситуації на населення разом з ДСНС проводиться перенаправлення спецтехніки до Бахмуту, у тому числі за допомогою інших областей.

«Про ситуацію також поінформовані посольства та міжнародні організації, їм надіслані переліки пріоритетних споживачів (дитячі навчальні, оздоровчі заклади, лікарні, тощо) для першочергового забезпечення їх питною водою. На всяк випадок підготовлені медичні заклади, частина планових пацієнтів буде спрямовуватись туди. Зараз ми втримуємо ситуацію, працюємо як тут, так і у Києві», - додав Євген Вілінський.

Донецька облдержадміністрація докладає максимум зусиль для того, щоб ситуація з водопостачанням у області була повністю вирішена найближчим часом.