портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Мешканці Широкиного отримали відповіді на актуальні питання щодо компенсацій за житло, зруйноване в результаті агресії РФ

Опубліковано 27 січня 2021 року, 15:54

Питання компенсацій за житло, зруйноване в результаті російської агресії, стало основним для обговорення під час зустрічі заступника голови Донецької облдержадміністрації Вадима Філашкіна, завідувача сектора у Донецькій області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Алли Назаренко та правозахисників з  мешканцями села Широкине.

Понад 1000 широкінців покинули будинки шість років тому і відтоді не можуть повернутися додому.  Їхнє село досі перебуває у зоні ведення активних бойових дій. 

Держава розробила механізм допомоги людям за таких обставин. Урядом торік було прийнято постанову № 767 «Питання виплати грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації».  Компенсацію за зруйноване житло можуть отримати власники житла, максимальна сума компенсації складає 300,0 тис. грн.

Ця програма викликає у широкінців певні побоювання. Виникають питання, чи збережеться право не землю за власниками зруйнованих будинків тощо. 

Однак для страху в цьому випадку немає підстав. Навіть якщо будинок офіційно визнають зруйнованим, права на землю нікуди не дінуться. Після завершення війни можна буде повернутися і відбудувати новий будинок на тому самому місці.

Крім того, це лише перша така програма, але вона не має стати останньою.  Вже зараз можна констатувати, що зростає  кількість постраждалих, які матимуть змогу отримати виплату, – якщо торік у бюджеті було закладено всього 20 млн гривень на такі виплати, то в цьому році вже 114 млн гривень.