портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Мінсоцполітики на базі Донецької області проводитиме експеримент з монетизації бебібоксів», – Павло Кириленко

Опубліковано 17 жовтня 2019 року, 17:35 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

17 жовтня на брифінгу-дискусії голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка «Донеччина в контексті перетворень» журналісти цікавилися появою бебібоксів в області.
За словами очільника області, у вересні 2018-го в Україні стартувала кампанія з видачі так званих бебібоксів (пакунків малюка) породіллям.
Донецька область не підписала угоду про виділення з обласного бюджету коштів на цю програму, оскільки мала до угоди обґрунтовані зауваження.
Поки тривало листування між ОДА і Мінсоцполітики України, породіллі двічі позивалися до суду. Відповідачем виступив департамент соціального захисту Донецької ОДА, який виграв усі суди.
Крім того, було розпочато кримінальне провадження щодо цього питання. Його результатом стало те, що вже новий склад Міністерства визнав обґрунтованість зауважень Донецької ОДА, і вже на новий рік будуть внесені зміни в цілому у програму (кількість речей у бебібоксах збільшилася практично вдвічі, а ціна лишилася та сама; змінені підходи до закупівлі речей, які входять до пакунку).
Керівник обласної військово-цивільної адміністрації додав, що до того ж, Мінсоцполітики на базі Донецької області проводитиме експеримент з монетизації бебібоксів, тобто породіллі отримуватимуть гроші замість бебібоксу. Йдеться поки що про тих, хто народив і народить протягом цього року (з 1 січня 2019-го до 31 грудня 2019-го). Для таких породіль розробляється механізм видачі готівкою 5 тисяч гривень – це, власне, і є вартість пакунку. Розробити механізм видачі грошей Мінсоцполітики і департамент соцзахисту ДонОДА планують до кінця жовтня, щоб до кінця року усі жінки цієї категорії отримали гроші.
«Поки що відкритим залишається питання тих матусь, хто народив з вересня 2018-го по 31 грудня 2018 року. Думаємо, що можемо зробити. Питання по тим, хто народить після 31 грудня 2019-го теж поки що не вирішене остаточно: Міністерство думає, чи видавати лише пакунки малюка, чи дати матусям вибір - взяти пакунок чи гроші», – зазначив Павло Кириленко.