портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Музейники Донеччини та Львівщини у співпраці з Університетом Сент-Ендрюс розпочинають проєкт із збереження індустріальної спадщини «(Роз)архівування (пост)індустрії»

Опубліковано 21 вересня 2020 року, 12:02 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Проєкт із збереження індустріальної спадщини «(Роз)архівування (пост)індустрії» розпочинають  музейники Донецької та Львівської областей у співпраці з Університетом Сент-Ендрюс (Велика Британія). 

Організатори проєкту - Центр міської історії у Львові, Донецький обласний краєзнавчий музей, Покровський історичний музей та Маріупольський краєзнавчий музей - запрошують ділитись фото та відео-матеріалами, які розповідають про життя промислових міст Донбасу, а також інших регіонів, для безкоштовного оцифрування.

Оцифровані матеріали стануть частиною колекцій цих інституцій, а на їхній основі митці і дослідники створять художні та наукові твори. Проєкт реалізується у співпраці з Університетом Сент-Ендрюс (Велика Британія) у 2020-2021 рр.

Всі оригінали після оцифрування будуть повернені власникам разом із електронними копіями. 

Фото і відео стали прикметною рисою індустріальної епохи кінця ХІХ – поч. ХХІ ст. Ці медіа допомагали фіксувати створення і життя підприємств, ставали хобі і покликанням для робітників та інженерів, були інструментами реклами, контролю, пропаганди і гордості за свою працю. Завдяки професіоналам і аматорам були створені документи епохи, які дозволяють не тільки вивчити, але і відчути життя промислових міст Донбасу.

Процеси трансформації економіки 1990-х років призвели до розпорошення, а часто і втрати архівів – і виробничих, і приватних. Наш проект прагне зібрати вцілілі матеріали та створити цифровий архів, який покаже роботу, відпочинок, простір і архітектуру, виняткові події та повсякденне життя промислових міст, заводів і шахт, та окремої людини на роботі і вдома.

Організатори проєкту звертаються до усіх власників матеріалів, які перебувають у різних збірках - домашніх (сімейних), заводських, музейних, при гуртках аматорів чи будинках культури, газетах та студіях кіно і телебачення, з проханням надати колекції для безкоштовного оцифрування. 

Основна увага звертається на такі матеріали (але не обмежується ними):

●    фото (паперові та на плівках) і відеозаписи (8, 16 і 35 мм) заводського життя та виробничих процесів: колектив, продукція, дошки пошани, кінохроніка, матеріали заводських музеїв, стінних газет, спільне дозвілля і неформальні події,

●    фото та відеозаписи з краєвидами міст, вуличного життя, довкілля і природи, громадської і політичної активності, як от участь у парадах, демонстраціях, неформальне культурне і молодіжне життя, протести та страйки,

●    домашні кінозаписи: родинні події і свята, життя мікрорайонів, подорожі, колеги після роботи.

Влітку 2021 р. планується літній табір для митців і дослідників у співпраці з Університетом Сент-Ендрюс (Велика Британія), в ході якого на основі зібраних матеріалів будуть створені нові наукові та художні твори. Домашнє кіно буде включене в програму кінопоказів у рамках Днів домашнього кіно, що проходять щороку у жовтні.

Всі оцифровані матеріали будуть зберігатися у інституціях-партнерах проєкту та будуть доступні для науковців і ширшої публіки. Вони забезпечать безкоштовний доступ до колекцій теперішнім та наступним поколінням. Правовласниками оригінальних матеріалів залишаються їхні власники.

Контактні особи зі збору матеріалів та з будь-яких повʼязаних питань:

•    Дмитро Білько, Донецький обласний краєзнавчий музей, м. Краматорськ, вул. Академічна 84а, тел. 0993607954, poshta.dm.bilko@gmail.com 

•    Оксана Фоменко, Покровський історичний музей, м. Покровськ, вул. Європейська 22, тел. 0501364010, ist.museum_pokrovsk@i.ua

•    Анна Багаченко, Маріупольський краєзнавчий музей, вул. Георгіївська 20, тел. 0674391566, vfondMkm@gmail.com

•    Олександр Маханець, Центр міської історії, м. Львів, тел. 0936200510, o.makhanets@lvivcenter.org.ua 

Цей проект підтриманий програмою «Дім Європи» Європейського Союзу.

 Фото: Сталіно, 1934 р. (ЦДКФФА ім. Г.С. Пшеничного)