портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині культурно-дозвіллєві заходи проходять в умовах карантинних обмежень

Опубліковано 09 вересня 2020 року, 18:00

Заклади культури у Донецькій області продовжують роботу в умовах обмежувальних заходів, яких вимагає карантин.

Наразі на території Донецької області встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.   

Четвертого вересня у відділі Донецького обласного художнього музею «Музей народної архітектури, побуту та дитячої творчості в с. Прелесне» для вихованців інклюзивно-ресурсного центру Слов`янської міської ради проведено обласний захід «Музейні арт-студії: Без обмежень». Захід проводився за підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації в межах розробки проєкту співробітництва з інклюзивно-ресурсними центрами Донеччини. Під керуванням митців-педагогів і спостереженням психолога діти захоплено малювали під час пленерної арт-студії «Мальовниче українське село» на подвір’ї музею, яка завершилась проведенням виставки-вернісажу дитячих робіт. На згадку про музей діти повезли додому ляльки-мотанки, які створили власноруч на Арт-студії з народної творчості під керуванням співробітниці музею Оксани Рязанцевої. У приміщенні музею було проведено наскрізне провітрювання та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів. Співробітники та відвідувачі перебували в захисних масках, було проведено дезінфекцію рук спиртовмісним антисептиком. При проведенні заходу (екскурсія, майстер-клас та малювання на свіжому повітрі) було вжито заходів із недопущення скупчення відвідувачів (відстань між столами, стільцями та мольбертами не менше 1,5 м, за одним столом чи мольбертом знаходилася одна дитина з одним дорослим). Співробітниками музею була проконтрольована кількість відвідувачів із розрахунку не більше однієї особи на 5 кв.м. загальної площі приміщення музею. На заході були присутні близько 48 осіб.

Цього ж дня у приміщенні Донецького обласного краєзнавчого музею в межах заходів з нагоди відзначення 75-ї річниці завершення Другої світової війни Центром культури та кіномистецтва проведено кінолекторій з переглядом історичного фільму «Хайтарма» режисера і виконавця головної ролі Ахтема Сейтаблаєва.

Фільм розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу 18 травня 1944 року — сталінської депортації кримських татар. Під час проведення кінопоказу глядачів було розміщено у шаховому порядку, загальна наповненість залу не перевищувала 50 відсотків місць.

Восьмого вересня Донецьким академічним обласним драматичним театром (м. Маріуполь) у приміщенні КЗ «Мистецька школа № 1 Краматорської міської ради» проведено прем'єрний показ театральної вистави «Шлях додому». Постановка вистави «Шлях додому» І. Тура – це унікальний спільний проєкт театру з Головним управлінням Нацполіції в Донецькій області. Основою для оригінальної п'єси, створеної в рамках цього проєкту, послужили реальні історії з життя окупованого Донецька. Працювали над виставою режисер-постановник Андрій Луценко та художник Олена Мурашкіна. Організаторами заходу виступило управління культури і туризму облдержадміністрації. Під час проведення вистави глядачів було розміщено у шаховому порядку, загальна наповненість залу не перевищувала 50 відсотків місць. Організовано односторонній рух у залі, розділено окремі шляхи для входу та виходу Організатори проводили температурний скринінг відвідувачам та обробляли руки дезінфікуючим засобом. Вистава проводилася без антракту з дотриманням маскового режиму. На виставі були присутні близько 170 осіб.

Донецькою обласною бібліотекою в соціальних мережах на сторінках Faceboоk, Telegramm та сайті закладу викладено матеріал на тему «Щодо уникнення ризику зараження коронавірусом (COVID-19)», у якому йдеться про застереження та дотримання всіх рекомендацій з індивідуального захисту в період карантину. Презентовано в електронному вигляді розроблену та роздруковану пам’ятку - застереження для дітей – читачів «Щодо уникнення зараження коронавірусом (COVID-19)». Інформаційно – бібліографічним відділом закладу підготовлено для батьків огляд нової преси на тему «Щодо уникнення зараження коронавірусом (COVID-19)».

У закладах культури області постійно діють інформаційні перегляди-мотиватори «Захисти себе», проводяться просвітницькі бесіди за темою «COVID-19. Що треба знати» (бібліотеки Волноваського району), онлайн майстер-класи «Виготовлення антисептичного засобу в домашніх умовах» (Ближненський сільський будинок культури Волноваського району), розроблені та виготовлені для поширення серед читачів інформаційні листівки «COVID-19» (центральна районна бібліотека Великоновосілківського району, бібліотечні заклади Покровського району, музей історії міста Краматорськ), майстер-клас з виготовлення захисних масок (Віролюбівський сільський будинок акультури та сільська бібліотека Костянтинівського району). Підготовлено та розміщено на інтернет-ресурсах відеоролик «Збережемо рідних» (Маріупольський коледж мистецтв)

 Культурно-дозвіллєві заходи, які проводяться управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації та обласними закладами культури під час карантину можна подивитися онлайн за посиланням: сайт kultura.dn.gov.ua; сторінка у Фейсбуці; група у Фейсбуці; youtube-канал Культура Донеччини.