портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині відзначили 76-у річницю вигнання нацистських загарбників з України

Опубліковано 28 жовтня 2020 року, 10:35

Меморіальний захід, присвячений 76-й річниці вигнання нацистських загарбників з території України,  пройшов у Краматорську.

Участь у заході взяли заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, представники командування операції Об'єднаних сил, Краматорського прикордонного загону, органів місцевого самоврядування, мешканці міста.

Присутні поклали квіти до Вічного вогню біля меморіалу Слави та хвилиною мовчання вшанували пам'ять воїнів, які віддали своє життя у боях Другої світової війни за визволення України.

Нагадаємо,  28 жовтня Україна відзначає 76-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України.  Свято встановлене відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року  з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.

За даними Інституту національної пам’яті,  Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Отже, безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 млн осіб, ще 2,4 млн склали втрати ненародженими.  

Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.