портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили екологічні проєкти

Опубліковано 26 грудня 2019 року, 14:50 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Під час засідання колегії Донецької облдержадміністрації обговорили виконання проекту Регіональної програми моніторингу стану довкілля в Донецькій області на період 2020-2024 роки. 

Директор департаменту екології та природних ресурсів Сергій Натрус розповів про виконання програми, а також щодо міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки». 

«Головною метою даної регіональної екологічної Програми є поліпшення стану довкілля області, підтримання екологічної рівноваги на її території, забезпечення конституційного права людини на безпечне для її життя і здоров'я довкілля та забезпечення органів, що забезпечують охорону навколишнього природнього середовища та органів місцевого самоврядування необхідною інформацією, як основи для прийняття управлінських рішень щодо покращення якості навколишнього середовища та надання своєчасної достовірної інформації про його стан», - наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів Сергій Натрус.

За його словами, проблемні питання з розвитку моніторингу довкілля області визначаються на основі аналізу стану довкілля та існуючої регіональної системи моніторингу довкілля. Наразі, частину території області тимчасово окуповано, тому програма розробляється для реалізації на території, яка підконтрольна українській владі.

Зокрема він зазначив, що виконання програми забезпечить значне покращення ефективності та результативності роботи регіональної системи екологічного моніторингу довкілля області, органи державної влади та органи місцевого самоврядування отримають можливість підключення до інформаційних сервісів системи регіонального екологічного моніторингу, що підвищить рівень їх обізнаності щодо екологічного стану. 

Також свою увагу Сергій Натрус звернув на проєкт міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки». Для її реалізації необхідне фінансування у загальному розмірі 153970,00 тис. грн, яке передбачається здійснити за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, коштів бюджетів міст, районів, об’єднаних територіальних громад та інших, не заборонених законодавством джерел. Реалізація програми дозволить значно підвищити рівень екологічної освіти, просвіти та інформування населення області, створити умови для запровадження у повсякденне життя моделей сталого споживання, активізувати їхню роль у запобіганні забруднення та здійсненні контролю за станом навколишнього природного середовища, сталому використанні природних ресурсів, у відновленні природно-ресурсного потенціалу Донеччини.