портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На колегії доповіли про стан ЖКГ до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років

Опубліковано 24 вересня 2019 року, 14:00

На колегії Донецької облдержадміністрації розглянули питання щодо стану підготовки підприємств житлово-комунального господарства та електроенергетики області до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років.

За словами керівника департаменту житлово-комунального господарства  Олександра Баранника, в цілому, підготовка об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років у більшості міст та районів роботи проводяться на достатньому рівні без відставання від встановлених термінів. Але, в окремих населених пунктах готовність нижче середньообласного та планового показника рекомендованого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Станом на 15.09.2019 у житловому господарстві комплексно підготовлено 91,9% житлових будинків, відремонтовано 96,9% покрівель від запланованої кількості.

Також, підготовлено 95,0% об’єктів соціальної сфери, з них 94,9% закладів освіти, 95,6% дошкільних навчальних закладів, 93,6% закладів охорони здоров’я. Серед проблем, що стримують підготовку об’єктів житлового господарства до стабільної роботи в опалювальному періоді 2019-2020 років, є значна кількість пошкоджених та зруйнованих житлових будинків. Внаслідок збройного конфлікту в Донецькій області на територіях, підконтрольних українській владі, залишаються зруйнованими та пошкодженими 5561 житлових будинків (з них 282 будинків — комунальної форми власності, 8 — ОСББ та 5271 — приватні будинки). Для відновлення зазначених об’єктів необхідно близько 10 млрд. грн.

«Робота підприємств житлово-комунального господарства здійснюється у складних фінансових умовах через несвоєчасні розрахунки споживачів за надані послуги, неповне відшкодування тарифами собівартості послуг та невідшкодування заборгованості з різниці у тарифах. Загальна сума кредиторської заборгованості підприємств області, які надають житлово-комунальні послуги за спожитий природний газ станом на 01.09.2019 складає 4566,2 млн. грн., у тому числі штрафні санкції - 309,4 млн. грн. (рівень розрахунків поточного року 61,2%). Крім того, по виробничих одиницях ОКП «Донецьктеплокомуненерго», місцезнаходженням, яких є територія, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, обліковується заборгованість в сумі 552,7 млн. грн», - зауважив Олександр Баранник.

Також він додав, що основним боржником за спожиту електричну енергію є КП «Компанія «Вода Донбасу». Компанія має заборгованість перед постачальниками електроенергії по території, підконтрольній українській владі в сумі 1739,8 млн. грн. Однак, слід зазначити, що деякі відокремлені структурні підрозділи Компанії знаходяться на територіях, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та по них обліковується заборгованість у сумі 1,4 млрд. грн.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко наголосив, що місцеві органи влади мають вжити заходів для підвищення рівня оплати населенням послуг, що надають комунальні підприємства.

«Проблема заборгованостей комплексна. Без роботи з людьми та коригування тарифів до економічно обгрунтованих нам не вдасться вивести наші комунальні підприємства з кризи. Одночасно з тим, ми маємо шукати шляхи погашення боргів «Води Донбасу» та інших великих боржників, які втрачають кошти через дії окупаційної влади. Наголошую, що керівники компаній, глави міст та районів мають разом з нами шукати шляхи вирішення кризових ситуацій», - заявив очільник області.

У свою чергу директор департаменту розвитку базових галузей промисловості Артем Литвинов підкреслив, що заплановані заходи з підготовки до опалювального періоду виконуються енергопостачальними підприємствами відповідно до графіків. Загальна сума витрачених на ці цілі коштів на сьогодні складає понад 39,4 млн. грн., що складає 92,7% від запланованої суми (42,5 млн. грн.) Крім цього на теплових електростанціях області, що знаходяться на території, підконтрольній українській владі, передбачено виконати реконструкцію 12 енергоблоків, з них до початку опалювального сезону - 10 енергоблоків.