портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Сході України розпочинається контроль якості розмінування

Опубліковано 31 травня 2019 року, 11:25 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Об’єднаний центр цивільно-військового співробітництва оголосив про початок  контролю якості  розмінування на Сході України.  Координаційна група  протимінної діяльності  здійснюватиме контроль проведених робіт на 27 ділянках Донецької та  Луганської областей. Діятимуть на підставі Закону про розмінування на Донбасі.

Начальник групи координації протимінної діяльності об’єднаного центру  цивільно-військового співробітництва Олег Генбарський зазначив, що вони як бенефіціари проекту мають угоди з неурядовими організаціями, які проводять гуманітарне розмінування на визначених територіях.

«Відтепер буде здійснюватися контроль якості проведених  робіт, а після цього буде складено акт про те, що ділянки є безпечними чи небезпечними для ведення тієї чи іншої діяльності, і передані у користування»,  – наголосив Олег Генбарський.

Роботи з гуманітарного  розмінування на Донбасі вже третій рік поспіль  проводять  міжнародні неурядові організації:HALO Trust, Данська група з розмінування, Швейцарський фонд протимінної діяльності.   Фахівцям  вже   вдалося очистити 378 гектарів території і виявити більше тисячі вибухонебезпечних предметів. Втім,  за словами директора департаменту з питань  цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної  роботи Донецької ОДА Ігоря Бойко, підозрілих та небезпечних  ділянок  в області залишається ще багато.

«Через те, що  більша половина Донецької області була уражена війною, наразі маємо безліч територій, забруднених  вибухонебезпечними предметами.  У найближчий час спільно з організаціями з гуманітарного розмінування  плануємо провести розмінування на 9 ділянках Слов’янського району, 2 – Бахмутського, та по одній у Лиманському та Нікольському районах. Дуже важливо, що тепер  саме держава здійснюватиме контроль якості розмінування та надаватиме відповідні документи», – зазначив керівник департаменту.

 

Контроль  якості  буде проводитися за  національним стандартом у сфері протимінної діяльності. Його розроблено Міністерством оборони спільно з ОБСЄ, ПРООН та провідними європейськими  органами гуманітарного розмінування. Визначені території повторно обстежать і передадуть у користування як безпечні для користування.

Планується, що роботи  з  повторного розмінування розпочнуться з 3 червня з селища Красний  Деркул, що на Луганщині. Надалі засідання  координаційної групи протимінної діяльності планується проводити регулярно.