портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Пам’ятка щодо дезінфекції в установі\закладі під час карантину щодо CОVID-19

Опубліковано 30 березня 2020 року, 10:12

Для чіткого дотримання дезінфекційних заходів в установі\закладі необхідно визначити осіб, відповідальних за організацію та контроль, а також проведення дезінфекційних заходів.

Для безпосереднього проведення дезінфекції необхідно:

  • виділити засоби та інвентар для проведення дезінфекції;
  • ознайомити відповідальних з правилами та умовами приготування робочих розчинів та проведення дезінфекції, застосуванням засобів індивідуального захисту, технікою безпеки, тощо.

Що дезінфікують на робочому місці?

  • Всі поверхні;
  • Особливу увагу слід приділяти поверхням, що знаходяться в зонах максимального скупчення людей, дихання людей або найчастіше торкаються руками (поручні, ручки дверей, столи, оргтехніка, у т.ч. комп’ютерна миша, тощо);
  • Руки.

Що використовують?

Дані МОЗ України щодо чутливості CОVID-19 до фізичних та хімічних чинників, що використовуються під час дезінфекції

Засоби впливу

Час знезараження

УФ - випромінювання

15 хвилин

Органічні розчинники, детергенти

Декілька хвилин

70% етанол і 1% хлоргесидин

До 2 хвилин

 45% ізопропанолу, 30% н-пропанолу і 0,2% мезетропія етілсульфат,

60-80% етанолу, гель на основі 85% етанолу

антивірусний гель на основі 95% етанолу

0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію

30-60 секунд

Для дезінфекції використовують хімічні та фізичні фактори дезінфекції.

Фізичні фактори – це регулярне провітрювання приміщень, дуже зручно використання УФ-випромінювачів при їх наявності. Текстильні вироби можуть бути випрані при температурі 60-90° С зі звичайним побутовим миючим засобом.

Хімічні деззасоби повинні:

  • бути дозволеними до застосування в Україні;
  • бути легкими в застосуванні (бажано – мати таблетовану форму для чіткого та швидкого дозування):
  • забезпечувати якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції;
  • бажано мати пролонговану дезінфікуючу дію;
  • бути сумісними з матеріалами, з яких виготовлені поверхні або вироби;
  • не псувати поверхні та вироби;
  • бажано не мати неприємного запаху.

Хімічні деззасоби використовують на підставі ретельного дотримання інструкції щодо застосування при вірусних інфекціях.

Рекомендовано використання наступних дезінфікуючих засобів:

- для поверхонь, обладнання – засобі на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (наприклад, гіпохлорит натрію, натрій дихлорізоцианурат та інші, бажано - таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: Віндез ЧАС-АМ, Бланідас 300, Вінхлор (таблетки), Новохлор-екстра, Соліклор, Санітаб, Бланідас Актив, Секусепт Актив, СаніКлос Актив, Медікарін, Скінман Софт, Інцидін Ликвид, Екодес, Інцидін Про та інші);

- антисептики для обробки шкіри рук - спиртовмісні препарати (діючі речовини - ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації в концентрації 60-80% по масі);

- дезінфекційні засоби з миючими та дезодоруючими властивостями, наприклад, Полідез, Валеус Д, Санікон, Дезекон ОМ, Санімакс (засоби «Полідез», "Валеус-Д» забезпечує пролонговану знезаражувальну дію).

Дезінфекцію приміщень треба проводити не рідше 1 разу на день, поверхні повинні оброблятися спиртовмісними антисептиками регулярно - декілька раз на день (якщо сильно забруднені - бажано кожні 3 години).

Правила проведення дезінфекції:

  • Дезінфекцію треба проводити після якісного миття (вологого прибирання);
  • Суворе дотримання інструкції із застосування;
  • Наявність всього необхідно для проведення заходів, у т.ч. засобів індивідуального захисту при необхідності;
  • Чітке дотримання правил безпеки роботи з деззасобом.

Дотримання гігієни  рук – один з основних заходів профілактики інфекції!

Миття рук з милом :

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  • спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);
  • антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);
  • тривалість обробки — близько 30 с;
  • особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщини шкіри;
  • контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

З метою запобігання небезпечних випадків при використанні деззасобів:

  • – перед початком роботи перевіряють наявність комплекту спецодягу, рукавичок, засобів індивідуального захисту, тощо
  • – забороняється залишати без догляду дезінфекційні розчини та засоби;
  • – забороняється вживати їжу, пити, палити під час проведення дезінфекційних заходів ;
  • – забороняється довіряти проведення заходів стороннім особам або тим, що не мають підготовку.

ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України»