портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Патріарху Філарету виповнилося 90 років

Опубліковано 23 січня 2019 року, 09:55 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

23 січня виповнюється 90 років з дня народження Патріарха Української православної церкви Київського патріархату, Героя України Філарета.

Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет (в миру Михайло Антонович Денисенко) народився 23 січня 1929 р. в селі Благодатному Амвросіївського району Донецької області. 

01 січня 1950 року прийняв чернечий постриг з ім'ям Філарета.

За ініціативою митрополита Філарета в 1991 році відбувся Всеукраїнський Помісний Собор УПЦ, який одноголосно прийняв рішення про повну канонічну незалежність, тобто автокефалію Української Православної Церкви. Собор звернувся до Патріарха Алексія II і єпископату Російської Православної Церкви з цим рішенням, але Архієрейський Собор РПЦ відмовив надати Українській Православній Церкві автокефалію.

Згодом, у жовтні 1995 року на Всеукраїнському Помісному Соборі митрополит Філарет був обраний Патріархом Київським і всієї Русі-України.

За роки патріаршества Владика об'їхав з архіпастирськими візитами майже всю Україну, зустрічався з єпископатом, духовенством, віруючими всіх єпархій в Україні, а також за її межами. За дієвої участі Святішого Патрiарха Фiларета постали з руїн Михайлівський Золотоверхий монастир, храми Успiння Пресвятої Богородиці (Пирогоща), Різдва Христового та багато інших храмів у Києві й по всій Україні. Було канонізовано преподобних Іова (1550 - 1621) і Феодосія (друга пол. ХVI ст. - 1629) Манявських та святителя Арсенія Мацієвича (1697 - 1772), митрополита Ростовського, Київського Митрополита Петра Могилу.

З 2000 року вийшло 7 томів повного зібрання послань, проповідей, виступів, звернень і доповідей Святішого Владики.

Завдяки наполегливій праці Патріарха було перекладено усі богослужбові книги, які потрібні для відправи богослужінь; він увійде в історію як четвертий перекладач Біблії українською мовою. З благословення Патріарха Філарета було безкоштовно видруковано і розповсюджено близько мільйону примірників Закону Божого.

Патріарх Філарет зробив значний вклад в розбудову Помісної Православної Церкви в Україні, для об'єднання православних віруючих України в лоні Української Православної Церкви Київського Патріархату.

За роки предстоятельства Святішого Патріарха Філарета Українська Православна Церква Київського Патрiархату значно зросла.

15 квітня 2007 року під головуванням Святішого Патріарха Філарета відбувся Архієрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, одним з основних рішень якого було прийняття Історико-канонічної Декларації «Київський Патріархат – Помісна Українська Православна Церква», яка була згодом підтримана та схвалена.

18 квітня 2018 року Патріарх Філарет разом з Митрополитами Макарієм та Онуфрієм зустрівся з Петром Порошенком та офіційно передав підписи 40 архієреїв Київського Патріархату, 12 архієреїв автокефальної церкви і близько 10 архієреїв Московського Патріархату до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української церкви.