портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Павло Кириленко взяв участь у Земельному форумі на Луганщині

Опубліковано 22 листопада 2019 року, 22:05

22 листопада у Сєвєродонецьку відбувся Земельний форум, у якому взяли участь заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, уповноважений президента України по земельним питанням Романа Лещенка, голова Донецької ОДА Павло Кириленко  та очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Під час форуму з фермерами, представниками сільських громад Донеччини та Луганщини обговорили питання, пов'язані з відкриттям ринку землі.

«Земельне питання, яке вирішує наша команда, команда президента України Володимира Зеленського, - одне з найважливіших для України. Земля завжди була основним багатством і предметом гордості українського народу. Але далеко не завжди народ мав право нею розпоряджатися. Тож настав час це змінити. Адже право власності - один з базових принципів демократії», - наголосив Павло Кириленко.

Також він повідомив про стан справ із землею на Донеччині. Так, Площа Донецької області складає 2,6 млн гектарів землі, з яких сільськогосподарськими угіддями зайнято 2 млн га (це близько 77 відсотків). На підконтрольній українській владі території перебувають 1,46 млн гектарів сільськогосподарських угідь.

З початку земельної реформи в Донецькій області передано у власність громадян 1,5 млн гектарів. 89% земель приватної власності перебувають у громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Право на земельну долю (пай) отримали 237 тисяч громадян, з них понад 60 тисяч отримали це право вже у спадок. Але дотепер власники землі не мають права вільно розпоряджатися своїм майном. Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення було ухвалено у 2002 році як тимчасовий акт, щоб запобігти зловживанням до формування ринку землі. Завершальним етапом земельної реформи має стати вільний обіг земель.

«Питання власності на землю завжди було гострим та спекулятивним, оскільки пов’язане з суперечливими суспільними страхами та бізнес-інтересами. Але внаслідок відсутності прозорого ринку сільськогосподарської землі існує багато проблем, які стосуються незаконних схем «тіньового» відчуження та набуття земель. Переконаний, що земельна реформа має завершуватись еволюційним, а не революційним шляхом: усі обмеження щодо обігу земель мають зніматись поступово, в міру готовності до цього законодавства і суспільства», - зазначив голова Донецької ОДА.

Він підкреслив, що Донецька обласна державна адміністрація бере активну участь у національному діалозі щодо формування земельного законодавства.

«Ми шукаємо компромісних рішень, обговорюючи законопроєкти у сфері земельних відносин з усіма учасниками ринку - власниками паїв, дрібними та середніми фермерами, корпораціями та громадами. Збираємо та узагальнюємо конструктивні пропозиції до законопроєктів. З особливою увагою ставимося до так званих «червоних ліній»: продажу землі іноземцям та концентрації землі в одних руках. Наша мета - провести земельну реформу так, щоб вона забезпечила не лише економічний та соціальний розвиток села, а й значно поліпшила інвестиційний клімат та економіку всієї держав», - повідомив Павло Кириленко.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький акцентував увагу присутніх на тому, що земельна реформа змінить наявну модель відносин у сільськогосподарській сфері. Зокрема, це дасть чесні правила для легальних інвесторів, розвиток фермерству та дрібному агровиробництву, встановить ринкові, а не корупційні ціни на землю і наповнить місцеві бюджети.