портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Постачальник «останньої надії» до грудня забезпечуватиме газом клієнтів ПАТ «Донецькоблгаз»

Опубліковано 16 жовтня 2020 року, 10:40

З 1 жовтня до 1 грудня 2020 року всі клієнти ПАТ «Донецькоблгаз» отримуватимуть газ від постачальника «останньої надії» (ПОН). Жовтнева ціна газу у зазначеного постачальника складає 5,55 грн/куб.м з ПДВ та без вартості доставки (розподілу). Ціна газу на листопад ПОН оголосить наприкінці жовтня.

Всі клієнти ПОН отримають платіжки з нарахуваннями за газ відповідно до тарифу. Там будуть вказані реквізити, за якими потрібно здійснити платіж. 

До 1 грудня кожен клієнт ПОН має перейти до будь-якого комерційного постачальника газу. В Україні існує дві інформаційні онлайн-платформи, де можна дізнатися інформацію про постачальників газу та їх поточні ціни на газ – ГазПравда  та Газотека.

Детальну інформацію про діяльність ПОН та пропозиції наявних постачальників газу можна отримати +38044 300 26 15. 

Дзвінки приймаються з 09:00 до 18:00 в робочі дні.

Постачальник «останньої надії» - страховка, яка дасть можливість споживачу не залишитися без газу у разі, якщо він не зможе отримувати  цей ресурс від свого постачальника.

Випадки, коли побутовий клієнт потрапляє на ПОН:
• постачальник збанкрутував або ліквідований;
• ліцензія постачальника призупинена або анульована;
• клієнта немає у реєстрі споживачів у жодного постачальника;
• постачальник не замовив для клієнта газ

Зокрема, ПАТ «Донецькоблгаз» не зміг замовити для своїх клієнтів газ.

За законом постачальник «останньої надії» може постачати газ споживачу не більше 60 днів на рік. 

Постачальник «останньої надії», як механізм страхування споживачів, почав працювати з 1 серпня 2020 року. Було проведено урядовий конкурс серед компаній-постачальників на роль ПОН. Виграла цей конкурс ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка зобов’язалася страхувати споживачів газу від раптового відключення газу впродовж 3-х років.

Необхідність запровадити механізм ПОН виникла через завершення дії Положення про спецобов’язки на ринку природного газу (в сегменті населення) 1 серпня 2020 року.

До цього часу газ для населення через газзбутові компанії мав постачати НАК «Нафтогаз України». В той час ціна на газ для всіх була однаковою, встановлювалася наприкінці місяця споживання. В той час на ринку не існувало цінової конкуренції. Клієнти газопостачальних компаній не мали змогу у зручний спосіб змінювати постачальника газу. Крім того, багато газопостачальних компаній не розраховувалися з НАК «Нафтогаз України» в повному обсязі за отриманий газ, через що держбюджет не отримував сотні мільярдів гривень.

Зараз змінити постачальника газу можна легко навіть через Інтернет. Для цього не потрібно прокладати нову трубу, достатньо просто надіслати постачальнику газу заяву на приєднання та копії документів (паспорта, ІПН, права власності або розпорядження житлом) та вказати EIC-код («персональний газовий номер» об’єкта газопостачання. EIC-код містить 16 символів - літери та цифри.