портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники духовенства розповіли про правила безпечного святкування Великодня під час карантину

Опубліковано 28 квітня 2021 року, 15:57

Дотримуватися протиепідемічних норм та правил під час святкування Великодня закликали мешканців Донецької області представники духовенства  на брифінгу у Краматорську сьогодні, 28 квітня.  

Міністерство охорони здоров'я заохочує церкви проводити онлайнові богослужіння. Також священникам радять збільшити кількість сесій благословення (освячення) великодніх кошиків і зменшити їхню тривалість.  Зафіксувати вхідні двері  на територію та у приміщення храмів у відкритому стані.  Встановити заборону на здійснення обрядів, що передбачають фізичний контакт (наприклад,  поцілунки святинь).  Встановити обмеження на відвідування служби перед благословенням всередині храмів та забезпечити дотримання дистанції між прихожанами на вулиці не менше 1,5 м. 

Обласний благочинний Донецької єпархії ПЦУ протоієрей о. Костянтин  Кузнецов зазначив, що Донецька  єпархії ПЦУ дотримується всіх карантинних заходів та вимог.  Зокрема, у кожному храмі є антисептики, у разі необхідності можна отримати маску для індивідуального захисту. На богослужіннях священники закликають вірян утриматися від відвідування храмів  у разі появи перших симптомів захворювання.  

«Напередодні Великодніх свят Донецька єпархія Православної Церкви України звертається до всіх з проханням: якщо хтось хворіє,  почувається недобре,  залишайтеся вдома, не наражайте на небезпеку ані себе, ані оточуючих людей»,  - сказав він.  

Протоієрей,  настоятель Свято-Троїцького храму м. Краматорськ о. Сергій Капітоненко також зазначив, що наразі головна мета - максимально забезпечити безпеку парафіян під час богослужінь.  

«У нас вже є такий досвід. Минулого року ми проводили в таких протиепідемічних умовах наші богослужіння. Ми особливо концентруємо увагу на таких аспектах:

 у парафіян під час відвідування храму  обов’язково повинна бути маска; 

 ми використовуємо антисептики для рук для особистої гігієни;

 дотримуйтесь, будь ласка,  соціальної дистанції в храмі – згідно норм, це не більше 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території храму», -  сказав він.  

О. Сергій Капітоненко також закликав утриматися від відвідування храмів тих  людей, які мають симптоми захворювання. Він нагадав, що буде можливість подивитися онлайнові богослужіння, в тому числі зі Святогірської лаври та Києво-Печерської лаври: «Є можливість вдома і помолитися, і бути присутніми віртуально на богослужінні».