портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Президент України та Президент Швейцарської Конфедерації зустріли швейцарський гуманітарний вантаж для Донеччини

Опубліковано 23 липня 2020 року, 11:49

Президент України Володимир Зеленський та Президент Швейцарської Конфедерації Симонетта Соммаруга зустріли швейцарську гуманітарну допомогу для комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» та лікарні Слов’янська під час спільної робочої поїздки до Донецької області 23 липня.

Спільна робоча поїздка  відбувається в рамках Державного візиту в Україну Президента Швейцарської Конфедерації – першого в історії двосторонніх дипломатичних відносин.

«Ми вітаємо нову швейцарську програму співробітництва з Україною на наступні три роки.  Від її загального фінансування на потреби «Води Донбасу» у 2020 році виділено 1,4 млн швейцарських франків. Сьогодні ми зустрічаємо гуманітарний вантаж зі Швейцарської Конфедерації. Це ще 17 вантажівок. П’ятнадцять з них привезли хімікати та реагенти, одна - доставить засоби особистого захисту для центральної лікарні Слов’янська, а ще одна – гідролізні апарати для очищення води у Волноваху та Маріуполь. Сьогодні я хочу подякувати нашим швейцарським друзям за важливу та цінну допомогу. Я дякую всім, хто допомагає нашій державі, особливо в питаннях відновлення та реінтеграції  тимчасово окупованих територій України. Завдяки цьому ми спільно можемо не словами, а справами показувати, що Донбас і Крим – це Україна. Там живуть українці, і ми робимо все для їх якнайшвидшого повернення в Україну», - сказав Володимир Зеленський. 

Президент Швейцарської Конфедерації Симонетта Соммаруга зазначила, що саме співробітники «Води Донбасу» у часто небезпечних умовах забезпечують водопостачання усієї Донеччини. При цьому питання постачання питної води є дуже важливим для подолання гуманітарних викликів. Це наочно продемонструвала коронакриза.

«Пане Президенте,  хотіла би щиро подякувати вам і вашому уряду саме за те, що ви й надалі дозволяєте швейцарській гуманітарній допомозі проїжджати у зони, які є непідконтрольними сьогодні українському уряду. Це показує вашу відданість гуманітарним принципам та розуміння потреб людей у цьому регіоні»,  - сказала Симонетта Соммаруга.

За її словами, вже у вересні Швейцарія планує направити на Схід України наступну партію гуманітарної допомоги для мирного населення.  

Також Володимир Зеленський та Симонетта Соммаруга поклали квіти до меморіальної дошки в пам’ять загиблих 10 червня 2014 року внаслідок артилерійського обстрілу терористами території насосної станції I підйому каналу Сіверський Донець-Донбас двох працівників комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу».  

Швейцарія послідовно надає гуманітарну допомогу українцям, постраждалим унаслідок війни на Донбасі, по обидва боки лінії розмежування, зокрема в забезпеченні питною водою. 

Від уряду Швейцарії КП «Компанія «Вода Донбасу» отримано допомоги на підконтрольній Україні території на суму 15 786, 068 тис грн: це матеріали для очищення води, лабораторне обладнання та хімреактиви для проведення аналізів, а також 118 гідролізних установок. Така допомога рятує від кризових ситуацій  систему водопостачання Донецької області та значно покращує технічний та економічний стан підприємства.  

Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» - єдиний постачальник води в регіоні. Підприємство забезпечує водою та надає послуги з водовідведення жителям 289 населених пунктів Донецької області (це близько 3,9 млн осіб). За період ведення бойових дій на насосній станції 1-го підйому каналу Сіверський Донець-Донбас та інших спорудах каналу загинуло 2 людини і поранено 3 людини. Всього загинуло 9 осіб і поранено 26 співробітників КП «Компанія «Вода Донбасу».