портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Продовжується процес реформування будинків дитини

Опубліковано 17 лютого 2020 року, 16:52 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

В Україні продовжується процес реформування будинків дитини задля влаштування дітей до патронатних чи прийомних сімей. Процес реформування будинків дитини знаходиться на завершальному етапі. Про це під час селекторної наради з представниками облдержадміністрацій заявив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль. Від Донецької ОДА участь у нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Юлія Костюніна, представники департаменту соціального захисту населення та Служби у справах дітей.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба наголосив, що питання влаштування дітей до прийомних сімей знаходиться на постійному контролі у президента України Володимира Зеленського.

«Навіть найкращий притулок ніколи не замінить дитині сімейного тепла та турботи. Тому усі області адміністрації мають завершити розробку програм з влаштування дітей, залучити до цієї роботи адміністрації міст, районів та об’єднаних територіальних громад. Світова практика і затверджена Урядом Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки передбачає перехід на систему, що забезпечить догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі.», - наголосив він.

Олег Коваль заявив, що з 2020 року дітей не влаштовуватимуть до будинків дитини, а держава і громада буде здійснювати всі заходи, щоби зберегти можливість проживання та виховання  дитини з рідними батьками, а також допомагати їм у складних життєвих обставинах. У виключному випадку діти будуть направлені до патронатної або прийомної сім’ї чи сімейного будинку дитини.

«Діти зможуть жити у будинках дитини до 2023 року. До 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Ці центри надаватимуть допомогу усім дітям, незалежно від їхнього соціального статусу та віку», - зазначив Олег Коваль.

За словами заступника міністра, з цього року влаштування дітей до дитячих будинків стане платним, а паліативно-реабілітаційні центри будуть опікуватись не тільки тими дітьми з особливими потребами, що проходять реабілітацію у центрах, але й надавати усю необхідну допомогу дітям, що вже виховуються у прийомних сім’ях.